Procesul lui Hunter Biden – Un caz cu încărcătură politică

Sursă foto: Courthouse News Service

Înțelegerea inițială între fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, și procurori, prin care acesta urma să pledeze vinovat pentru acuzații fiscale și să evite o acuzație de posesie de arme de foc, a căzut pe moment.

Acest lucru vine ca urmare a deciziei judecătoarei care a declarat că are nevoie de mai multe detalii înainte de a accepta termenii înțelegerii, scrie Reuters.

Decizia antrenează o serie de probleme pentru președintele american, care urmează să intre în campania electorală pentru alegerile din 2024.

Principalul său rival, fostul președinte Donald Trump, și aliații republicani ai lui Trump din Congres, au criticat acordul considerând că îl favorizează în mod nedrept pe fiul președintelui.

Acordul de recunoaștere a vinovăției, negociat pe parcursul mai multor săptămâni, ar fi putut să îl scutească pe tânărul Biden de închisoare. Cazul marchează o premieră, fiind pentru prima dată când Departamentul de Justiție îl acuză pe copilul unui președinte în exercițiu.

Avocații lui Hunter Biden au primit un termen de 14 zile pentru a ajunge la o nouă înțelegere cu procuratura, relatează BBC. Procesul urmează după o anchetă de cinci ani privind afacerile lui Hunter Biden.

Într-un acord de recunoaștere a vinovăției anunțat luna trecută, el urma să fie acuzat de două infracțiuni minore, respectiv că nu și-a plătit la timp impozitele în valoare de aproximativ 1.5 milioane de dolari în 2017 și 2018.

De asemenea, acesta urma să recunoască faptul că a deținut ilegal o armă într-o perioadă în care consuma droguri și să urmeze un tratament antidrog, în locul unei acuzații mai grave de infracțiune și a unei posibile pedepse cu închisoarea.

Însă, în timpul audierii de trei ore, judecătoarea Maryellen Noreika, a pus la îndoială faptul că acordul îi va oferi lui Hunter Biden imunitate față de infracțiuni pentru care ar putea fi găsit responsabil în viitor.

Aceasta a motivat că acordul conține „termeni non-standard” și că soluția propusă pentru infracțiunea de posesie de arme de foc este „neobișnuită”.

Oficiali din cadrul Departamentului de Justiție investighează în continuare dacă Hunter Biden a încălcat legile federale care îi cereau să se înregistreze ca agent străin în timp ce lucra în China și Ucraina în timpul vicepreședinției tatălui său.

La finalul audierii, fiul președintelui a pledat nevinovat pentru moment, iar judecătorul a cerut ambelor părți să depună documente suplimentare care să explice structura juridică a acordului de recunoaștere a vinovăției, conform CNN.

Într-o declarație de presă de miercuri, Casa Albă a precizat că președintele și prima doamnă „îl iubesc pe fiul lor și îl susțin în timp ce continuă să își reconstruiască viața”.

„Hunter Biden este un cetățean privat și aceasta este o chestiune personală pentru el”, a declarat secretarul de presă Karine Jean-Pierre.

Un caz cu încărcătură politică

Republicanii îl acuză de ani de zile pe Hunter Biden că a profitat de puterea politică a tatălui său pentru a obține avantaje personale în afacerile sale din Ucraina și China, deși ancheta procurorului David Weiss din Delaware, numit de Trump, nu a scos la iveală nicio dovadă care să susțină aceste afirmații, precizează Reuters.

Vestea acordului de recunoaștere a vinovăției din iunie a declanșat acuzații de favoritism pentru fiul președintelui din partea lui Trump și a aliaților săi republicani, care îl acuză de ani de zile pe Hunter Biden de trafic de influență în străinătate, printre altele.

Aceste acuzații au stimulat ancheta penală a lui Weiss, care, într-o abatere de la practica obișnuită, a fost autorizat să rămână în funcție pentru a continua ancheta după ce Biden l-a învins pe Trump în alegerile din 2020.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a negat acuzațiile de tratament special și a declarat că Weiss a primit autonomie deplină pentru a-l investiga pe Hunter Biden. Weiss a mai spus că nu s-a confruntat cu nicio interferență.

De cealaltă parte, democrații spun că nu este o coincidență faptul că republicanii atacă sistemul de justiție în timp ce Trump se confruntă cu două acuzații penale și s-ar putea confrunta în curând cu acuzații în alte două cazuri.

Autor: Jack Queen (Reuters); Aditi Sangal, Mike Hayes & Maureen Chowdhury (CNN); Sam Cabral & Sarah Smith (BBC).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL