UPDATE Dosar pentru omor la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Ce spune şefa secţiei ATI

Foto: urgentapantelimon.ro

UPDATE, ORA 16.31

Şefa Secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti, Florina Pompilian, afirmă, sâmbătă, că a revenit în unitate după o absenţă de cinci ani şi a găsit o secţie dezbinată şi abia funcţională, după ce 50 de cadre au plecat într-un singur an. Oamenii au acuzat presiuni psihice care i-au determinat să se adreseze psihologilor şi au refuzat să revină, chiar şi după ce conducerea s-a schimbat. Actuala situaţie în care se găseşte secţia – unde există acuzaţii că apoape 20 de pacienţi au murit în doar câteva zile – este generată de ”furia unei singure persoane, care nu a făcut decât să blameze, să denatureze adevărul”.

”Nu suport minciuna! Mai ales minciună care destabilizează un sistem întreg, care creează panică, care afectează direct activitatea medicală a unui colectiv abia întregit! Şi spun “întregit” , dar nu vindecat! Pentru că în secţia despre care vorbesc s-au întâmplat lucruri greu de imaginat pentru cineva din afara lui”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Florina Pompilian, noua şefă a Secţiei ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.

Aceasta precizează că a revenit în unitate după o absenţă de cinci ani şi a găsit o situaţie extrem de dificilă: ”Ştiam că ajung într-o secţie în care echipa fusese «decimată», în care plecaseră într-un an 50 de medici şi asistente, nemaisuportand presiunea, nu fizică, dar mai ales psihică, unde asistentele erau agresate şi jignite permanent, unde infirmierele erau puse “să şteargă vasul de wc cu mâna”, unde medicii erau denigrati. Se muncea inadmisibil de greu, cu 5 medici (dintre care unii erau pe picior de plecare!) , pe o secţie de 25 paturi de AŢI şi 15 săli de operaţie”.

Florina Pompilian susţine că a discutat cu o parte dintre cei plecaţi: ”Ce mi-au auzit urechile a fost pentru mine incredibil: mergeau încă la psiholog după agresiunile psihice la care fuseseră supuşi, erau încă speriaţi de ce li s-ar fi putut întâmpla dacă n-ar fi plecat”.

Noua şefă a Secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon afirmă că a reuşit să refacă echipa, dar s-a confruntat cu opoziţia unei singure persoane:

”Am găsit o secţie dezbinată, am fost nevoiţi să ne desfăşurăm activitatea cu lipsuri teribile (să ţi se predea 13 injectomate funcţionale şi 60 defecte nu e uşor!), exact într-o perioada în care încă nu au sosit fondurile, cu program operator care încă stă pe loc din lipsa de asistente de anestezie (…) Avem încă de înfruntat furia unei singure persoane, care, în aceste trei luni, nu a făcut decât să blameze, să denatureze adevărul, să încerce să intimideze personalul, să menţină acea stare de nesiguranţă vis a vis de viitorul acestui colectiv şi, evident, să instige discrediteze activitatea întregului spital”.

Florina Pompilian susţine că a aflat de la medici din alte spitale că aparţinătorii pacienţilor erau sfătuiţi să-şi ia rudele de la Sfântul Pantelimon.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 13.16

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, în legătură cu acuzaţiile privind decesele unor pacienţi de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” din Capitală, că nu a cunoscut deocamdată persoana care a făcut reclamaţia, dar că va exista şi o discuţie cu aceasta. Între timp, la acest spital au loc mai multe anchete. El precizează că sunt 17 decese în decurs de patru zile şi că majoritatea bolnavilor decedaţi aveau vârste de 85-90 de ani.

”Este vorba şi de o anchetă penală desfăurată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi nu aş vrea să influenţăm această anchetă, dar sigur, colegii mei, echipa de control intern a spitalului, cei de la Corpul de Control, Colegiul Medicilor, trebuie să analizeze anumite date care ţin de partea profesională, modul în care s-a exercitat actul medical. Până în momentul în care eu am părăsit spitalul, nu am avut elemente, nu spun că nu există, dar noi cel puţin nu am avut elemente care să fundamenteze o astfel de culpă medicală care să ducă la această concluzie”, a declarat Alexandru Rafila, la emisiunea Insider politic difuzată, sâmbătă, la Prima TV.
Ministrul Sănătăţii a explicat că este vorba de 17 decese, şi nu de 19 cum se ştia iniţial, în decurs de patru zile.
”Nu e vorba de 19, ci e vorba de 17 cazuri de decese în decurs de patru zile. Reclamaţia iniţială, făcută de o persoană pe care nu am reuşit să o cunoaştem, o asistentă medicală… Nu am stat de vorbă cu ea pentru că nu era nominalizată nici în plângere. Directorul medical a fost informat de o asistentă de la ATI, dar nu cu o precizare cine este acea persoană care a făcut această sesizare. Dacă există fapta, bine că a făcut-o, dacă nu există, atunci sigur că trebuie să reacţionăm în consecinţă şi să spunem că a fost vorba de o dezinformare. Lăsăm lucrurile să se desfăşoare, nu le influenţăm, însă din punct de vedere medical, până în momentul în care am părăsit spitalul, nu erau elemente care să ducă la concluzia că pacienţii nu au fost bine trataţi. Mai e un lucru important, pentru că toată lumea a raportat cele 17 decese la Secţia de Terapie Intensivă, în Secţia de Terapie Intensivă ajung toţi bolnavii grav din tot spitalul. Deci era vorba de numărul de decese înregistrat la nivelul spitalului. Ei au decedat în Secţia ATI, dar acolo sunt duse cazurile grave şi se întâmplă lucrul ăsta în Secţia ATI”, a spus Rafila.
Întrebat dacă o medie de 17 decese în trei-patru zile este o rată normală într-un spital, Rafila a precizat că se va face o comparaţie cu alte spitale.
”Acum căutăm să facem o comparaţie şi cu alte spitale. Am cerut statistica de la acest spital pentru 2022-2023 şi primele trei luni din 2024. Media pentru rata de decese este de circa 3,5 zilnic. Încrederea pacienţilor în sistemul sanitar este esenţială. Fără încrederea pacienţilor în sistemul sanitar, noi nu putem să lucrăm, pentru că înseamnă că nu ne facem în mod serios, consecvent, eficient, datoria. Noi trebuie să demontăm sau să spunem dacă sunt suspicuni, oricum trebuie să spunem adevărul oamenilor, să fim asumaţi şi atunci o să aibă încredere în noi ca profesionişti, ca autorităţi de sănătate publică”, a adăugat Rafila.
Întrebat, de asemenea, dacă medicii le-ar fi dat o substanţă pacienţilor care ulterior au decedat, pentru a elibera paturile la ATI, Rafila a răspuns că nu crede că ar putea fi cazul de aşa ceva.
Citește mai mult AICI

ŞTIREA INIŢIALĂ

Procurorii au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor în urma deceselor înregistrate în Spitalul „Sfântul Pantelimon”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Trei angajați ai unității sanitare au fost audiați în dosarul care vizează decesele a 17 pacienți internați la Secția ATI a spitalului, decese înregistrate în decurs de patru zile.

17 oameni au murit în patru zile, după ce dozele din substanțele care îi țineau în viață le-au fost scăzute intenționat, specifică în plângerea penală depusă de o angajată.

Două asistente și directoarea de îngrijiri care a făcut denunțul la Parchet au fost deja audiate.

Urmează ca și medicii de pe secția de terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon să dea declarații în fața anchetatorilor.

Potrivit unor surse, una dintre asistentele care a fost deja audiată a negat acuzațiile, susținând că toți bolnavii intubați au fost îngrijiți așa cum trebuie.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au fost și în spital, acolo unde au ridicat mai multe documente, dar și înregistrările de pe camerele de supraveghere.

Există, în paralel, mai multe anchete. Este vorba de ancheta Colegiului Medicilor, ancheta internă, dar și o anchetă a ministerului Sănătății. Rudele victimelor au fost informate că trupurile îngropate ar putea fi deshumate.

Procurorii menţionează că au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor

„În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secţia A.T.I. şi au efectuat o cercetare la faţa locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc. În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiaţi trei martori – angajaţi ai spitalului, fiind totodată obţinute documentele medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienţi), precum şi alte înscrisuri”, scrie în comunicatul Parchetului.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL