Skip to content
Politică

Procurorii îl acuză pe fostul trezorier PSD că i-a avertizat pe angajații AEP veniți în control că urmează să le fie şef

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Fostul trezorier PSD, Mircea Drăghici, i-a atenționat pe angajații Autorității Electorale Permanente (AEP) veniți în control că urmează să fie numit președinte al acestei instituții, în încercarea de a-și ascunde faptele, arată procurorii în rechizitoriul DNA prin care l-au trimis joi în judecată.

Procurorii DNA arată, în rechizitoriul prin care fostul trezorier PSD a fost trimis în judecată, că în perioada ianuarie 2017 – noiembrie 2018, a fost virată către PSD, ca subvenție de la bugetul de stat, prin Autoritatea Electorală Permanentă, suma totală de 101.168.310,77 lei, din care în anul 2017, a fost virată suma de 14.449.371,31 lei, iar în perio

" "

În calitate de trezorier al Partidului (….), inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe gestiona toate aceste sume de bani. La începutul anului 2018, inculpatul a intenționat să achiziționeze un imobil pe care să îl achite în parte cu bani proveniți din subvențiile acordate de stat formațiunii politice, al cărui trezorier era. În realizarea acestei intenții, în cursul lunii februarie 2018, inculpatul Drăghici Mircea, împreună cu (…..), au negociat și convenit cu martorul (…..) să achiziționeze un imobil situat în localitatea Voluntari având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite cu sume de bani aparținând Partidului (….), pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii„, potrivit sursei citate.

Anchetatorii arată că Mircea Drăghici ar fi încercat să-i intimideze pe angajații Autorității Electorale veniți în control la partid, spunându-le că va fi numit șef peste ei.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a încercat să acopere faptele de utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate prev. de art. 10, lit.c teza I-a din Legea nr. 78/2000 și delapidare prev. de art. 295 alin. 1 raportat la art. 308 alin. 1 și 2 din C.pen., cu aplicarea art. 38, alin. 2 C.pen. prin oprirea controlului efectuat de către AEP la (….) în legătură cu utilizarea subvențiilor, relevante în acest sens fiind declarațiile martorilor (….) potrivit cărora pe parcursul derulării controlului, inculpatul s-a prezentat membrilor echipei de control, i-a atenționat pe aceștia că va fi următorul președinte al Autorității Electorale Permanente și și-a exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care echipa de control își desfășura activitatea și solicita înscrisuri care să justifice modul în care fuseseră cheltuite sume de bani din subvenții acordate formațiunii politice”, se arată în rechizitoriul DNA.

Fostul trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis joi în judecată de procurorii DNA pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. Potrivit DNA, formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză. „În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, informează procurorii, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, Drăghici, împreună cu o persoană din familie, ar fi negociat și convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, mai arată procurorii.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia Drăghici îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului, mai spune rechizitoriul procurorilor.

Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al PSD, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018”, arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *