Skip to content
Opinii & Analize

Procurorii nu plătesc niciodată pentru greșeli: de la Caracal și Sorina, la dosarul Microsoft

Cazul de la Caracal, unde Gheorghe Dincă a ucis mai multe fete, ne-a arătat slăbiciunile instituțiilor statului și incapacitatea acestora în a-i proteja pe cetățeni. Deși se vorbește insistent despre problemele din Poliția Română, nu trebuie să uităm că în spatele acestor dosare sunt niște procurori care aleg să nu aplice legea sau nu înțeleg limitele legii și se cred mici Dumnezei. Anumiți procurori din România încă mai au atitudinea comunistă, din urmă cu câteva decenii, când procurorul era și polițist, și judecător, el stabilea totul.

Caracal

La Caracal avem cazul în care procurorul a decis ca Poliția să nu intervină până la ora 6 dimineața, pentru stupidul motivul „că se vor distruge probele”. Informația aceasta nu a fost deloc dezbătută și toată lumea se aștepta ca Poliția să facă pe eroul. Numai că dacă ne uităm la salariul unui procuror și la salariul unui polițist, observăm o diferență imensă.

În timp ce un polițist e trimis pe teren pentru 2.000 de lei/lună, fără pistol și fără vestă antiglonț, un procuror stă în biroul său și încasează de la 6.000 de lei/lună în sus, dar consideră că polițiștii nu trebuie să intervină pentru a nu distruge probele. Procurorii au pensii speciale, polițiștii niște amărâte de pensii. Și de la cine așteptăm să încaseze un glonț pentru noi? Tot de la polițiști.

Cel mai grav lucru e că acest procuror va fi în continuare plătit din buzunarul nostru și va stabili când trebuie să fim salvați sau când nu. Oricât îi va apăra Bogdan Licu pe procurori, nimic nu justifică decizia lor. Un procuror a greșit și nimeni nu cere sancțiuni împotriva acestuia.

Sorina

Ajungem la un caz mult mai evident de abuz al procurorilor. Procurorul Maria Antoneta Pițurcă a intrat în casă peste Sorina, un copil aflat în plasament, a luat-o pe sus, înconjurată de mascați, a tras-o de mâini, de picioare, a forțat-o, mai avea puțin și o și bătea. De ce? Nici nu contează motivul, ci am văzut cu toții cum acest procuror a fost un mic Dumnezeu în fața unui copil lipsit de apărare.

CSM nu a sancționat-o deloc pe Pițurcă și a rămas în funcție. Mâine, poimâine oricare alt copil poate suferi așa cum a făcut-o și Sorina. Singura speranță pentru o anchetă împotriva lui Pițurcă vine tocmai de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înființată de PSD, dar slabe speranțe și de aici atât timp cât nu e vorba de politică. Secția Specială are doar obiective politice, nu e interesată de aplicarea legii.

Microsoft

Pe vremea când DNA, condusă de Kovesi, speria România, procurorii au continuat ancheta în dosarul Microsoft, deja celebru în toată țara. Contracte de sute de milioane de euro pentru licențele Microsoft, de unde niște politicieni și niște oameni de afaceri au luat șpăgi de zeci de milioane de euro.

DNA-ul, o altă instituție cu interese politice care se activa mai ales în preajma alegerilor, a anchetat toate persoanele care ar fi primit mită, dar niciodată pe cei care au dat mită, deși Codul Penal îi sancționează și pe aceștia. Kovesi n-a dat niciodată explicații pentru această eroare, ba chiar și-a făcut campanii de PR, conferințe de presă și nimeni nu a întrebat-o dacă e legal sau nu să dai mită.

Cine plătește pentru greșeli

Există numeroase greșeli ale procurorilor. Tot recent am avut cazul de la Țăndărei, unde iarăși procurorii n-au fost capabili să pregătească dosarul privind traficul de copiii și infractorii au scăpat de problemele cu justiția. Sunt liberi să ducă în Anglia alți copii la cerșit.

Tot în Dolj, persistă de ani de zile cazul procurorilor de la DIICOT care au fost incompetenți și incapabili să destructureze clanurile interlope din Craiova, care se ocupă cu trafic de migranți. Nu au reușit asta nici măcar cu ajutorul FBI. Și nu pentru că aceste clanuri ar avea cine știe ce structuri sau mecanisme de auto-apărare, ci pur și simplu pentru că procurorii fac greșeli, sunt slab pregătiți, sunt indolenți, iar nimeni nu-i verifică. Atât timp cât aceștia nu dau explicații în fața nimănui, nu-i interesează de greșeli. Așa cum s-a văzut deja, nu vor plăti niciodată.

Luptăm pentru justiție, dar nu pentru această justiție incompetentă, îndopată cu o grămadă de bani care nu e capabilă să aplice legea pentru a proteja viața cetățenilor români. Și nici atât nu ne dorim o justiție care să facă jocuri politice, să pregătească dosare doar în pragul alegerilor și doar pe culori politice, așa cum făcea cândva Kovesi, când mai chema și televiziunile.

Este mai mult decât evident că a venit momentul ca procurorii români să răspundă pentru greșelile lor. Procurorii sunt doar niște funcționari ai statului, în niciun caz magistrați, și nici atât nu ei stabilesc cine e vinovat sau nu. Procurorii nu reprezintă justiția, în sensul că nu ei stabilesc cine e vinovat sau nu. Justiția e a judecătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *