Procurorii verifică dacă generalii SRI Coldea și Dumbravă au încălcat controlul judiciar

Sursa foto: X.com

Procurorii DNA verifică dacă generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au încălcat măsura preventivă a controlului judiciar, se arată în motivarea judecătorului Andrei Viorel Iugan de la Curtea de Apel București, cel care a menținut controlul judiciar pe cauțiune în cazul generalilor, dar le-a ridicat interdicția de a părăsi țara (nu și Uniunea Europeană).

În ședința de judecată din 14 noiembrie când s-a dezbătut prelungirea măsurii preventive, procurorul DNA a afirmat că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.

Martorul-denunțător Cătălin Hideg ar fi fost abordat de o persoană și rămâne de lămurit dacă ar fi fost trimisă de inculpați la Hideg. Aceasta, în condițiile în care inculpații au interdicție de a lua legătura cu martorul-denunțător pe orice cale.

”Împrejurări cu aspect de noutate, apărute după prelungirea măsurii preventive, în sensul că denunțătorul a fost contactat de o persoană, Guțanu Mihai, care și-a asumat să scoată un pretins adevăr la iveală, să procedeze la încercarea de a-l face pe denunțător să recunoască, să admită implicit sau direct că demersurile sale judiciare de până acum nu sunt întrutotul sincere și că dacă ar fi știut unde se ajunge, nu le-ar mai fi făcut, astfel că Ministerul Public (procurorul – n.r.) a reținut că există o suspiciune de încălcare a obligațiilor stabilite prin măsura controlului judiciar.

Suspiciunea a determinat prelungirea măsurii controlului judiciar și nu o solicitare de înlocuire cu o măsură preventivă mai gravă.

Abordarea denunțătorului rămâne să se verifice de către Parchet în continuare, dacă a avut loc sau nu la solicitarea expresă a inculpaților și a cărora dintre inculpați”, a afirmat procurorul de ședință în cadrul dezbaterilor din 14 noiembrie 2024.

Persoana despre care e vorba este Mihai Guțanu, fost președinte al PNȚCD Sector 6 (2009), fost șef Birou Turism în Primăria Capitalei (2012), actual șef serviciu la Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Mihai Guțanu și Cătălin Hideg s-ar fi înregistrat reciproc când Hideg ar fi afirmat că îi pare rău că a formulat acuzații penale și că ar fi fost încurajat de oameni influenți care l-au abandonat, au explicat aceleași surse pentru G4Media.ro.

Generalul Coldea a sesizat procurorul de caz despre existența acestei filmări. Vezi aici.

Potrivit motivării judecătorului Iugan, pe 6 noiembrie 2024, procurorul l-a audiat pe Mihai Guțanu și a dispus percheziția informatică a telefoanelor sale.

În plus, potrivit aceluiași document, procurorul trebuie să îl audieze pe martorul Cosmin Rotundu, să identifice și să audieze un alt participant al întâlnirii din strada Țepeș Vodă dintre Mihai Guțanu și Cătălin Hideg.

Implicarea generalului Coldea nu ar fi pe deplin lămurită

În motivare, judecătorul Andrei Iugan susține că implicarea generalului Coldea în presupusul trafic de influență pentru rezolvarea problemelor judiciare ale omului de afaceri Cătălin Hideg nu este încă lămurită de procuror, după mai bine de 6 luni de anchetă – potrivit motivării deciziei prin care

”Chiar dacă la acest moment nu se poate proba traficul de influență cu prilejul respectivei interacțiuni (întâlnirea din 29 iulie 2023 de la restaurantul Aqva Pool din Pipera dintre Coldea și Hideg – n.r.), există posibilitatea ca infracțiunea să se fi realizat de către Coldea Florian prin intermediul lui Bogdan Neidoni și Dan Tocaci sau prin intermediul lui Dumitru Dumbravă (chestiune care însă va trebui lămurită de procuror)”, concluzionează judecătorul Iugan în motivare.

În aceste condiții, devine esențială proba dispusă de procuror privind percheziția informatică a telefoanelor lui Dan Tocaci, fost membru în CA al Romprest și intermediar al presupusului trafic de influență. De altfel, judecătorul motivează menținerea controlului judiciar pe cauțiune față de generali și prin necesitatea administrării de noi probe de către procuror, printre care percheziția informatică a dispozitivelor electronice ale lui Tocaci.

În ce privește declarațiile lui Bogdan Neidoni (prezentat de martori drept un prieten foarte bun de la Monaco al lui Coldea), ale generalului Dumbravă și ale altor martori din dosar precum avocatul Rareș Dan (prieten din copilărie cu Florian Coldea, potrivit propriilor susţineri din presă), judecătorul a precizat că le-a avut în vedere atunci când a concluzionat că implicarea lui Coldea nu este încă lămurită.

Acuzațiile

Judecătorul precizează că ”există suspiciunea rezonabilă că o parte din banii achitați de denunțător (Cătălin Hideg – n.r.) și virați societății inculpatului Dumitru Dumbravă au ajuns la Florian Coldea”, potrivit motivării.

Magistratul arată că pe 29 noiembrie 2023, ”a doua zi după ce societății controlate de Dumbravă Dumitru îi fusese virată o sumă de către societatea de avocatură a lui Doru Trăilă”, firma de consultanță a lui Coldea a emis o factură de peste 87.000 de lei către firma de consultanță a lui Dumbravă.

De asemenea, pe 31 ianuarie 2024, la două săptămâni după ce lui Dumbravă i-au intrat banii de la Trăilă, firma de consultanță a lui Coldea a emis o altă factură de peste 8.700 de lei către firma lui Dumbravă.

Magistratul prezumă că e vorba de bani de la Hideg. ”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că, în anumite domenii, utilizarea unor prezumții de fapt pentru a stabili vinovăția unor persoane nu contravine prezumției de nevinovăție a acesteia”, a argumentat instanța.

Potrivit acuzațiilor procurorului, generalii Coldea și Dumbravă și avocatul Doru Trăilă i-ar fi pretins omului de afaceri Cătălin Hideg 700.000 de euro, sub forma unui contract de asistență juridică, ca să îl ajute să primească o pedeapsă cu suspendare și să i se ridice controlul judiciar în dosarul în care este judecat pentru fraudă cu fonduri europene. Din acești bani, Hideg ar fi plătit efectiv doar 100.000 de euro.

În februarie 2024, Hideg a fost condamnat la 4 ani cu executare. Nemulțumit, a mers la DNA şi a formulat un denunţ împotriva generalilor. Denunţul l-ar putea ajuta să își reducă pedeapsa la jumătate şi să îi fie comutată într-una cu suspendare.

Generalii și avocatul susțin că, dimpotrivă, banii reprezentau contravaloarea contractului de reprezentare în instanță a lui Hideg de către Doru Trăilă. La rândul lor, generalii aveau încheiate contracte de consultanță cu avocatul Trăilă.

Generalul Dumbravă a susținut în cadrul unei audieri în fața instanței că practica colaborării avocaților cu foști ofițeri de intelligence este una larg răspândită la Londra, unde, pe strada Chancery Lane, sunt cabinetele avocaților și birourile unor foști lucrători din CIA, MI5, MI6 și alte servicii de informații. O simplă căutare pe site-urile marilor case de avocatură de la Londra îţi indică faptul că au angajaţi foşti ofiţeri de informaţii, a arătat generalul Dumbravă.

Așadar, a explicat judecătorul Iugan, dacă există suspiciunea rezonabilă că bani de la Hideg au ajuns la Coldea, mai trebuie dovedit că generalul i-ar fi promis omului de afaceri că îl ajută să scape de problemele penale astfel încât acuzațiile să stea în picioare. Or, acest aspect încă trebuie lămurit de procuror, a punctat judecătorul.

Ce a susținut martorul-denunțător Cătălin Hideg

Potrivit motivării judecătorului, inițial, în declarația dată la DNA pe 19 aprilie 2024, Hideg a susținut că s-a văzut cu Coldea pe 24 iulie 2023 la cafeneaua Seven Residence din Pipera.

Ulterior, printr-un memoriu din 1 august 2024, Hideg a revenit şi a arătat că s-a văzut cu Coldea la restaurantul Aqva Pool din Pipera pe data de 29 iulie 2023. Restaurantul tocmai ce fusese deschis de chinezul Wang Yan, iar Coldea ar fi venit în jurul orelor 16 ca să se întâlnească aici cu Jihab, un amic din Emirate al lu Hideg.

<< După ce a ieşit afară din restaurant, Wang Yan care era împreună cu Florian Coldea i-a făcut semn să se apropie (lui Hideg – n.r.), iar Florian Coldea l-a salutat şi i-a comunicat că ştie despre problema sa, că este norocos că are “prieteni buni” care l-au rugat să îl ajute, că o să vadă cum o să rezolve.

Ce a concluzionat judecătorul

<< Prin urmare, la acest moment procesual, probatoriul administrat (prezentul complet are în vedere declaraţiile tuturor persoanelor care au fost audiate) susţine următoarele concluzii (care însă pot fi contrazise raportat la probele ce urmează să fie administrate în continuare):

1. Inculpatul Coldea Florian nu s-a întâlnit niciodată cu martorul denunţător (Hideg – n.r.), în sensul de a sta cu acesta la un restaurant/cafenea la aceeaşi masă.

2. Singura dată când cele două persoane s-au întâlnit a fost la deschiderea unui restaurant, întâlnire care a avut loc în momentul în care Coldea Florian ieşea din locaţia respectivă.

3. Nu există probe care să confirme că întâlnirea ar fi fost în vreun fel planificată.

4. Întâlnirea dintre cei doi a fost extrem de scurtă, variantele persoanelor implicate fiind diferite. Martorul Wang Yan (cunoştiinţă comună a celor doi) a precizat că în timp ce vorbea cu Coldea Florian a venit şi Hideg Cătălin care s-a prezentat şi l-a salutat pe Coldea Florian. Nu i-a făcut cunoştiinţă lui Cătălin Hideg cu Coldea şi nici nu ar fi avut de ce. Precizează că nu au fost alte discuţii între cei doi. Fiind audiat, Coldea Florian a precizat că pur şi simplu a fost acostat de Hideg Cătălin atunci când a ieşit din restaurant, întreaga interacţiune durând 30 de secunde (în declaraţia dată în calitate de suspect recunoaşte că i-ar fi spus “văd că mă căutaţi prin toată lumea, prin tot felul de prieteni”) (…)

5. Această întâlnire a avut loc după ce anterior martorul denunţător (Hideg – n.r.) se întâlnise cu inculpatul Dumbravă Dumitru (prin urmare, nu pot fi primite susţinerile din declaraţiile iniţiale ale denunţătorului privind faptul că s-a întâlnit cu Dumbravă Dumitru după ce Coldea Florian şi-a dat ok-ul) >>, arată judecătorul în motivare.

Magistratul precizează că sunt probe, totuși, care indică o implicare a lui Coldea în rezolvarea problemelor penale ale lui Hideg.

<< Cu toate acestea, aceste aspecte nu sunt de natură a influenţa existenţa suspiciunii rezonabile în ceea ce îl priveşte pe inculpat, în contextul în care probatoriul administrat dovedeşte o implicare (dincolo de simpla recomandare a serviciilor lui Dumbravă Dumitru) a lui Coldea Florian în rezolvarea problemelor juridice al lui Hideg Cătălin Robertino. Cu titlu exemplificativ, judecătorul de drepturi și libertăți are în vedere următoarele înregistrări:

”Dumbravă Dumitru: Deci asta e una cu acoperirea prejudiciului și doi, să rezolvați problema asta. Deci și FC-ul are o problemă cu asta…și …și…

Hideg Robertino-Cătălin: Păi nu v-am spus că… (neinteligibil)…

Tocaci Dan-Victor: …și ăsta are….

Hideg Robertino-Cătălin: Eu am…

Dumbravă Dumitru: Nu-mi reproșează mie, că nu…nu suntem în relația asta. Dar cumva mă simt eu nasol.

Hideg Robertino-Cătălin: Am fo…

Dumbravă Dumitru: Pentru că e prima dată când se întâmplă așa ceva. Lucrez din 2018 cu el și nu s-a mai întâmplat.

Hideg Robertino-Cătălin: Aici am vorbit, de la început v-am spus” >>, este un alt fragment din motivare.

Context. Fostul șef operativ al SRI, generalul (r) Florian Coldea, fostul șef al Direcției Juridice a SRI, generalul (r) Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și intermediarul Dan Tocaci sunt acuzați de trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat specializat în  rezolvarea problemelor penale ale unor inculpați, precum omul de afacaeri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare pentru fraudă cu fonduri europene. Pe 24 mai 2024, generalii SRI au fost plasați sub control judiciar pe cauțiune.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: