Skip to content
Politică

Procurorul Augustin Lazăr, despre Iohannis, informaţiile din dosare date pe surse presei şi deplasările cu girofar

Augustin Lazăr (propus recent pentru funcţia de procuror general) dă cărţile pe faţă. Ce spune magistratul despre informaţiile din dosare date pe surse presei şi despre deplasările cu girofar.

Într-un interviu publicat, duminică, de News.ro, procurorul a vorbit despre sistemul juridiciar din România, despre experienţa sa profesională, precum şi despre măsurile care ar trebui luate pentru reformarea Ministerului Public

Fiindu-i solicitată părerea depsre aşa-zisa justiţie făcută prin presă, în care din dosare ”se scurg” tot felul de informaţii pe surse, Augustin Lazăr a declarat: „Activitatea managerială trebuie să fie transparentă, strategiile de combatere a criminalităţii trebuie să fie publice. Dosarele de urmărire penală nu sunt publice, dar datele privind stadiul sau soluţiile dispuse în special în cauze de interes pentru opinia publică constituie informatii de interes public şi pot fi furnizate presei cu respectarea dispoziţiilor legale în materie. Totodată, prezumţia de nevinovăţie trebuie respectată ca drept fundamental al persoanei”.

„Există «Ghidul privind relaţia dintre mass-media si sistemul judiciar», care trebuie cunoscut şi aplicat în coroborare cu Legea nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public, utilizând, desigur, şi expertiza compartimentului de specialitate”, a mai spus Lazăr, în ceea ce priveşte relaţiile cu presa.

Întrebat dacă va pleca în weekend spre Alba cu premergător cu girofar, Augustin Lazăr a răspuns: „Deplasarea cu girofar poate fi justificată doar la evenimente grave: explozii, accidente colective etc. Cine îşi asigură o rezervă de timp, nu ajunge în criză!”

De asemenea, procurorul a ţinut să ofere precizări în ceea ce priveşte relaţia lui cu preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu îl cunosc personal pe preşedinte. Cariera profesională o datorez exclusiv profesorilor care m-au învăţat carte – şi cărora le mulţumesc pe această cale – examenelor şi concursurilor profesionale ale căror rezultate pozitive pot fi consultate transparent pe site-ul Institutului Naţional al Magistraturii”, a afirmat Augustin Lazăr.

Citiţi întregul interviu AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *