Skip to content
Politică

Procurorul General, de acord cu legea Big Brother, cu o singură condiție

Controversata lege Big Brother a fost comentată joi și de Procurorul General al României, TIberiu Nițu.

Acesta a declarat, joi, după şedinţa CSM, că, în opinia sa, membrii Consiliului ar trebui să avizeze Legea privind securitatea cibernetică şi a susţinut că, „de principiu”, accesul la datele necesare identificării unui abonat „este de preferat a fi posibil cu avizul judecătorului”.

CSM ar trebuie să avizeze orice proiect de lege care, într-o anumită modalitate, ar putea avea legături cu activitatea judiciară”, a explicat Tiberiu Niţu.

Întrebat dacă este de acord cu necesitatea autorizării prealabile a unui judecător pentru accesul la datele necesare identificării unui abonat, Niţu a răspuns:

„De principiu, accesul la astfel de date este de preferat a fi posibil cu avizul judecătorului. (…) Nevoia (n.red. – privind avizul judecătorului) vine din garantarea dreptului perosanei la viata intima… Singura modalitate prin care poţi să faci o ingerinta in astfel de drepturi trebuie supusă controlului judecatoresc. De aici vine nevoia „, a spus Tiberiu Nitu.

Anterior, judecătorul Horaţius Dumbravă a susţinut, în şedinţa plenului, că CSM trebuie să susţină necesitatea autorizării prealabile a unui judecător pentru acces la datele necesare identificării unui abonat chiar şi de către un serviciu de informaţii sau alte instituţii publice.

„Este necesar un control judecătoresc prealabil accesării datelor. Această lipsă de prevedere din textul legii lasă semne de îndoială cu privire la protejarea interesului public şi dreptul la viaţă privată, intimă şi de familie”, a susţinut Dumbravă, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în timpul discuţiilor despre legea „Big Brother”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *