Skip to content
Politică

Procurorul general vrea lămuriri de la CSM. Merită sau nu să răspundă Parlamentului?

vocea.biz

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat luni un punct de vedere din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a decide dacă trebuie sau nu să răspundă solicitării venite din partea comisiei parlamentare de anchetă pentru alegerile din 2009 de punere la dispoziție a documentelor aflate în dosarul in rem deschis de procurorii din subordinea sa.

Șeful PICCJ spune și că membrii CSM ar trebui să decidă dacă este cazul sesizării Curții Constituționale pe tema unui posibil conflict între Legislativ și autoritatea judecătoarească.

Conform Agerpres, Lazăr a trimis luni, 31 iulie, o sesizare către președintele CSM, Maria Ghena, prin care îi cere să soluționeze aceste aspecte.

„În mod concret, este solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale.

Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicită Consiliului să aprecieze cu privire la necesitatea sesizării în baza art. 146 lit. e) din Constituția Românei a Curții Constituționale a României cu o cerere de constatare a existenței unui conflict juridic de natură constituțională ivit între autoritatea legiuitoare și autoritatea judecătorească”, se arată în solicitarea înaintată de Augustin Lazăr.

Membrii comisie parlamentare de anchetă s-au trezit puși în imposibilitatea de a audia anumiți martori, aceștia menționând că nu pot răspunde în contextul în care au fost audiați deja de procurorii Parchetului de pe lângă ICCj.

De asemenea, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat în trei rânduri să se prezinte în fața comisiei parlamentare unde ar fi urmat să fie chestionată referitor la prezenața ei în casa lui Gabriel Oprea cu o săptămână înainte de turul II al alegerilor prezidențiale din 2009.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *