Producătorii de carne de vită pierd în jur de 1.000 de lei pe cap de animal, pe an

gratar carne
foto: Facebook

Producătorii de carne de vită pierd, în medie, în jur de 1.000 de lei pe cap de animal, pe an, pe fondul creșterii costurilor și scăderii consumului. Prețul kilogramului în viu este acum similar cu cel de acum trei ani, în timp ce cheltuielile crescătorilor sunt cu 30% mai mari.

În timp ce românii se hrănesc preponderent cu carne de vită de import pentru că necesarul de consum este asigurat în proporție de numai 30% din producția locală, crescătorii de animale din România nu mai au piață de desfacere la prețuri care să le acopere costurile, pierzând anual în jur de 1.000 de lei pe animal.

Inflația a redus disponibilitatea de bani din gospodării ceea ce înseamnă că producătorii locali trebuie să țină prețurle sub costuri pentru a-și găsi clienți. Pierderile, spune Asociația de profil sunt, în medie, de 1.000 de lei pe an, pe cap de animale, incluzând subvențiile de la stat.

„Costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, dar prețurile cu care vindem au rămas la fel. Spre exemplu, tăurașul în viu costă 15 lei kilogramul, ca și acum trei ani. Pierderea este clară, undeva la 1.000 de lei pe an, pe cap de animal, incluzând sprijinul cuplat și subvențiile pe teren arabil. Majoritatea ar vinde și mâine dacă ar obține un preț corect”, a explicata pentru Economica Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: