Skip to content
Politică

Producătorii de lapte din România riscă să intre în faliment

Aproximativ 30% dintre producatorii de lapte din România riscă să intre în faliment. Şi asta pentru că preţul laptelui continuă să scadă pe piaţa internaţională. Doar în ultima lună costul de aciziţie la procesatori a scăzut cu cel puţin 5 eurocenţi pe litru, iar fermierii români se plâng că rămân cu marfa nevândută şi riscă să ajungă la sapă de lemn. Asta se întâmplă pentru că firmele din industria laptelui preferă să importe materia prima.

Doar în ultima lună atât Ungaria, Polonia, Danemarca dar şi alte state europene au vandut laptele la procesatori la un pret cu cel putin 5 euocenti pe litru mai mic. Totul pe fondul restrictiilor impuse de Rusia la alimentele din Uniunea Europena. Astfel, in ultimele luni costul laptelui de import a scăzut drastic.

Avem o producţie internă scăzută , produse cu preţuri mici care vin din comunitatea europeană care nu mai pot exporta în ţările terţe şi din Asia , în special Rusia, iar puterea de cumpărare a românilor este tot mai mică”, a declarat Dorin Cojocaru, președintele Patronatului Român din Industria Laptelui, conform b1.ro.

În această situaţie o treime dintre fermierii români ar putea intra în faliment.

E un exces de lapte pe piaţă şi a scăzut preţul, dar care crează probleme imense fiermierilor. Sunt ferme care au fost deja anunţate că nu o mai poată livra laptele, o să renunţe la preluarea laptelui de la ei, în condiţiile în care toţi au contracte”, a spus și fermierul Costel Caraș.

Teama producătorilor de lapte vine şi din faptul că românii nu ţin cont de calitate atunci când cumpără lapte şi aleg varianta cea mai ieftină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *