Skip to content
Sănătate Social

Producătorii de medicamente. Statul poate face economii semnificative prin introducerea medicamentelor biosimilare

Wall-Street.ro

Grupul de Lucru de Biosimilare din cadrul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a anuţat, miercuri, că medicamentele biosimilare reprezintă o opţiune terapeutică la fel de eficientă şi de sigură precum produsul biologic de referinţă, şi, în acelaşi timp, atractivă financiar datorită economiilor pe care le generează, iar autorităţile ar trebui să faciliteze introducerea lor în tratamentele românilor.

În Uniunea Europeană (UE), medicamentele biosimilare au fost aprobate pentru prima dată în anul 2006.

Cele peste 50 de biosimilare aprobate de UE şi-au dovedit siguranţa şi eficacitatea până în prezent şi niciunul nu a fost retras de pe piaţă sau nu i-a fost suspendată autorizaţia de punere pe piaţă. Biosimilarele, succesoare ale medicamentelor biologice cărora le-a expirat brevetul, oferă o alternativă terapeutic echivalentă şi mai puţin costisitoare”, se arată în comunicat.

Preşedintele APMGR, Adrian Grecu, a atras atenţia că medicamentele biosimilare sunt mai ieftine cu circa 20-30% decât cele biologice sau chiar mai mult, în funcţie de concurenţa creată, transmite News.ro.

Economiile potenţiale rezultate sunt semnificative, mai ales pentru că acest tip de medicamente poate fi utilizat în cazul unor afecţiuni precum cancerul, diabetul, artrita reumatoidă sau alte boli autoimune, ale căror tratamente au adesea costuri foarte ridicate. Reducerea costurilor de tratament prin intermediul medicamentelor biosimilare oferă economii reale care pot fi direcţionate pentru tratarea mai multor pacienţi, creşterea opţiunilor de tratament sau investiţii în infrastructura necesară pentru servicii medicale mai bune”, a declarat Adrian Grecu.

Acestea au fost câteva dintre aspectele dezbătute de grupul de lucru în cadrul conferinţei Oportunităţi ale adopţiei medicamentelor biosimilare pentru sistemul de sănătate din România, la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Administraţiei Prezidenţiale, asociaţiilor de pacienţi şi ai comunităţii medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *