Skip to content
Societate

Producătorul dezminte studiile alarmiste: Utilizatorii de IQOS nu sunt expuși la compuși chimici periculoși

Produsele alternative la fumatul convențional, cum ar fi țigările electronice, au din ce în ce mai mult succes pe piață, în unele țări precum Suedia sau Japonia ele înlocuind aproape complet țigările clasice.

În plus, există studii care arată că aceste produse alternative sunt cu mult mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale. Brad Rodu, medic și profesor cercetător la Universitatea din Louisville din SUA, susține, de pildă, că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare cu 95% decât țigările normale. „Motivul pentru care acestea sunt mai puțin dăunătoare sunt legate de componenetele din vapori față de fumat. Ambele, sigur, conțin nicotină, dar țigara obișnuită mai conține 7.000 de produse chimice și provoacă boli de inimă, cancer pulmonar, boli pulmonare, iar fumatul țigării obișnuite, în 20-30 de ani, conduce la toate aceste boli și reduce nivelul de oxigen din sânge, în timp ce la țigara electronică avem nicotină, apă care formează vapori, avem diverse arome și câțiva contaminanți. Lichidul din vapori este făcut din tutun, conține contaminanți dar la un nivel foarte, foarte scăzut”, a explicat doctorul la conferința „Harm Reduction Forum”, pe 9 iulie la Palatul Parlamentului.

" "

Brad Rodu susține că alternativa la fumatul convențional este țigara electronică, care se folosește și în România, dar nu la fel de mult ca în țările occidentale.

În acest context, nu este de mirare că au apărut tot felul de studii care încearcă să sperie consumatorii de produse alternative. Unul dintre acestea susține, de exemplu, că utilizatorii de IQOS ar inhala substanțe periculoase atunci când filtrul se încălzește la temperaturi mari.

Contactat de PS News, producătorul IQOS, Philip Morris International, a transmis că încurajează cercetarea independentă asupra produselor companiei și asigură consumatorii că nu sunt expuși la substanțe periculoase.

”Philip Morris Internațional încurajează cercetarea independentă asupra produselor noastre, în special atunci când este efectuată în conformitate cu standarde științifice înalte, așa cum este cazul acestei evaluări. Această evaluare independentă confirmă absența cianohidrinei formaldehidei în filtrul din PLA al IQOS HeatSticks.
Studiul desfășurat de Interlabor Belp AG demonstrează prezența a doi compuși (și anume 6-Diizopropilanilina și 2,6-Diizopropilfenilizocianat) atunci când filtrul din PLA este încălzit de unul singur într-un cuptor, filtrul nefiind astfel folosit în același fel în care ar fi utilizat de un consummator IQOS în condiții reale. Am identificat și noi acești compuși atunci când am evaluat filtrul din PLA în condiții similare. Pentru a putea înțelege ce compuși chiar sunt inhalați de un utilizator IQOS în condiții normale, PMI a efectuat o analiză completă a aerosolului IQOS cu limite inferioare de detecție de ordinal nanogramelor (de un milliard de ori mai mic decât un gram) per stick/rezervă de tutun. Niciunul dintre acești compuși nu au fost identificați în aerosolul inhalat de un utilizator IQOS. Putem confirma astfel că utilizatorii IQOS nu sunt expuși la acești compuși atunci când folosesc produsul.
Ca referință, filtrul din acid polilactic (PLA) folosit în rezervele IQOS HeatSticks este un filtru sertizat, făcut dintr-un film de polimer care este compostabil. Rolul acestuia este de a răci aerosolul în timpul utilizării IQOS, dar cel mai important este că acționează ca un filtru specific pentru a reduce și/sau a elimina compuși specifici generați în aerosol.

În concluzie, suntem încrezători că utilizatorii IQOS nu sunt expuși la acești compuși.

Pentru mai multe detalii:

· Studiul comandat de Blue Cross și realizat de către Interlabor Belp AG a avut că obiectiv să investigheze dacă cianohidrina formaldehidei (CAS 107-16-4) sau orice alți compuși chimici care pot crea îngrijorare sunt eliberați din filtrul de acid polilactic (PLĂ) al IQOS HeatSticks.

Practic, această evaluare independentă confirmă răspunsul nostru la studiul lui Davis et. Al, publicat pe PMI Science (https://www.pmiscience.com/library/publication/analysis-of-polylactic-acid-filters-of-marlboro-heatsticks-response-to-the-article-entitled-iqos-evidence-of-pyrolysis-and-release-of-a-toxicant-from-plastic-by-davis-b-et-al-2018) și anume absența cianohidrinei formaldehidei în analiza Compușilor Organici Volatili (încălzirea într-un cuptor) emiși de filtrul din PLA al IQOS Heat Sticks. Mai mult decât atât, majoritatea compușilor chimici detectați în evaluarea Interlabor Belp AG, la toate nivelurile de temperatură testate, nu au potențialul de a produce îngrijorare și au fost deja raportați în publicația PMI Science. Două substanțe suplimentare au fost raportate de către Interlabor Belp AG: 2,6-Diizopropilanilina (CAS 24544-04-5) și 2,6-Diizopropilfenilizocianatul (CAS 28178-42-9) cel din urmă în concentrații maxime extimate de 200 ng/filtru PLA. Prezența Diizopropilfenilizocianatului (CAS 28178-42-9) în concentrații foarte mici a fost identificată atunci când un filtru întreg a fost încălzit la temperaturi înalte timp de 10 minute, ceea ce constituie o situație la care filtrul nu este expus în timpul utilizării normale a produsului. Întrebarea cea mai importantă este dacă acești compuși sunt prezenți sau nu în aerosolul inhalat de un utilizator IQOS în condiții normale de folosire, ceea ce nu este cazul.

· PMI a efectuat o caracterizare completă a aerosolului IQOS, utilizând o combinație între cele mai avansate tehnici analitice și cele complementare. Aerosolul IQOS a fost analizat pentru a identifica și cuantifica toți compușii prezenți. Datele au fost trimise pentru evaluare la FDA și sunt disponibile public la https://www.fda.gov/TobaccoProducts/Labeling/MarketingandAdvertising/ucm546281.htm (numele fișierului: “P1-Characterisation_Report.pdf”).

Aceste date arată că cei doi compuși, prezenți atunci când filtrul din PLA este încălzit într-un cuptor, nu au fost detectați în aerosolul IQOS, chiar atunci când limitele inferioare de detecție au fost la nivelul nanogramelor (de un milliard de ori mai mic decât un gram) per stick/rezervă. Putem astfel confirma că utilizatorii IQOS nu sunt expuși la acești compuși atunci când utilizează produsul. Pe lângă studiul pe aerosoli, am desfășurat, de asemenea, studii pre-clinice și studii clinice. Mai multe informații puteți găsi pe pmiscience.com”, se spune în răspunsul dat de Philip Morris International.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *