Skip to content
Economie Politică

Producţia agricolă din 2017, cea mai mare de la Revoluţie încoace

" "

Anul agricol 2017 a fost cel mai bogat, cel puţin de la Revoluţie încoace de când INS păstrează date), valoarea producţiei agricole ajungând la 78,5 mld. lei (17,2 mld. euro), în creştere cu 12,5% faţă de anul precedent, o creştere susţinută în special de sectorul vegetal, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Valoarea producţiei agricole e influenţată atât de recoltele obţinute, cât şi de preţul de vânzare. Anul trecut a fost o conjunctură bună pe ambele componente. Fermierii români au obţinut producţii mari, iar preţurile au fost bune, de unde şi această valoare record a produc­ţiei agricole“, a spus Toma Adrian Dinu, decanul Facul­tăţii de Management Agricol din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

" "
" "

Agricultura României a avut anul trecut o contribuţie de 0,7% la creşterea economică de 6,9% a României din 2017, comerţul, una dintre cele mai solide componente ale PIB având, spre comparaţie, o contribuţie de 1,4%.

Or, tocmai acest succes va pune probleme creşterii economice din 2018, în contextul în care rezultatele agriculturii nu pot fi egalate.

Valoarea producţiei agricole este formată din producţia vegetală (53,2 mld. lei sau 11,8 mld. euro), producţia animală (24,3 mld. lei sau 5,3 mld. euro) şi serviciile  agricole ( 945 mil. lei sau 207 mil. euro), potrivit datelor INS.

În 2017, agricultura a avut o contribuţie de 4,4% la formarea PIB.

Citește mai mult: zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *