Skip to content
Politică

Producția agricolă, lovitură în plin pentru buget? Economist: Trebuie să treacă la nivelul următor EXCLUSIV

Medium

Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut al României a scăzut constant în ultimii 20 de ani, astfel: de la 22,6 în 1993 la 4.4% din PIB în 2017, iar această scădere a venit pe fondul transformării structurale a economiei româneşti, de la o economie preponderent industrial-agrară, la una bazată în principal pe servicii.

Însă, chiar și așa agricultura este unul dintre cei mai importanți pilari ai economiei românești, contribuind anual în mod semnificativ la formarea Produsului Intern Brut, conform datelor publicate de INS. Pe de altă parte, există următoarea perspectivă incomodă: cât va mai rueși agricultura să se mențină în jurul nivelului de 4,44% din PIB, având în vedere situația alarmantă prezentată chiar de producătorii români?

În acest context, după ce într-un episod anterior am stat de vorbă cu reprezentanții producătorilor (CITIȚI AICI), PSnews.ro a luat legătura și cu Adrian Negrescu (project manager la KeysFin), pentru a face o scurtă radiografie a situației actuale.

„Eforturile sunt mai mult la nivel declarativ și prea puțin în fapte concrete”

Concret: economistul a subliniat importanța pe care o are producția agricolă în PIB, atrâgând în același timp atenția că există foarte mulți producători care din păcate lucrează încă într-un sistem vechi cu soluții agricole învechite.

Producția agricolă este extrem de importantă în PIB, România are potențialul de a asigura undeva la un nivel de 20% din producția agricolă la nivel european, în cazul în care toate țările ar fi exploatate la nivel optim. Se pune problema în România în ultimii ani, chiar și în ceea ce privește condițiile meteo. Acolo este nevoie de soluții inovative, care să acopere aceste probleme meteo prin identificarea unor tendințe, unor tipuri de culturi care să fie propice terenurilor pe care se cultivă. Într-adevăr, există foarte mulți producători care din păcate lucrează încă într-un sistem vechi cu soluții agricole învechite. Trebuie să treacă la nivelul următor și să vadă că toate țările, inclusiv Ungaria, Polonia, au adoptat soluții inovative de cultivare a terenurilor. De acolo există marea problemă legată de această agricultură meteosensibilă. Anul trecut și acum 2 ani România a avut producție agricolă foarte bună, dincolo de situația subvențiilor, de ceea ce s-a întâmplat în sectorul micilor producători”, a sublinat economistul.

Nu în ultimul rând, Negrescu a sancționat și implicarea ”declarativă” a autorităților române în sectorul agricol subliniind faptul că ”sunt prea puține fapte concrete”.

”Din punct de vedere al resursei din PIB, această pondere nu este atât de importantă și pregnantă cât ar trebui să fie. Într-adevăr, este nevoie ca statul român să impulsioneze producția, tot ce înseamnă exploatare a terenurilor din România, în așa fel încât produsul acestora să primească un plus din partea agriculturii. Din ce știm noi, ministerul Agriculturii a dezvoltat astfel de proiecte, se încearcă stimularea pe anumite segmente ale pieței, însă din păcate, eforturile sunt mai mult la nivel declarativ și prea puțin în fapte concrete, în susținere concretă prin măsuri fiscale, legislative, care să ajute sectorul agricol să devină așa cum ne dorim: principalul susținător al PIB a României”, a explicat economistul.

Pe de altă parte, am luat legătura și cu parlamentarii din comisia care are un cuvânt greu de spus în legătură cu administrarea finanțelor publice. Astfel, contactat de PSnews.ro, Bulacu Romulus (PNL), vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României, a vorbit despre consecințele pe care ar putea să le aibă o producție agricolă proastă pentru situația economică a țării noastre, atrâgând în același timp atenția că ”sistemul de irigații care este sub orice critică și este depășit din punct de vedere tehnologic”.

Este evident că bugetul României ar putea fi afectat din cauza unei producții agricole proaste, însă, nu pot să vă ofer acum cifre, depinde de cantitatea afectată. Vă dați seama că o producție agricolă proastă contează foarte mult la bugetul țării. În ultimii 27 de ani sistemul de irigații a fost o mare problemă. Ne uităm în sus și vedem dacă plouă iar în funcție de asta vedem dacă avem sau nu recoltă. Trebuie să întrebăm Guvernul de ce nu s-a făcut nimic pe această parte pentru că el s-a lăuat că investște în irigații, chiar era foarte fericit că poate să se laude cu astfel de realizări. Sigur că depindem foarte mult de sistemul de irigații care este sub orice critică și este depășit din punct de vedere tehnologic. Evident că o producție agricolă proastă afectează starea economică a țării, a declarat Bulacu Romulus pentru PSnews.ro

„Nu poți să le faci pe toate în câteva zile”

Nu la fel de pesimist a fost și vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților, social-democratul Nosa Iuliu, care a suținut că ”trebuie să așteptăm recoltele și apoi putem să tragem și concluziile„:

”Este o activitate care are contribuții la PIB, iar o producție agricolă proastă afectează bugetul. Acum să așteptăm recoltele și ne vom putea pronunța atunci”, a declarat Iuliu.

Cât despre precaritatea sistemului de irigații din România, problemă semnalată chiar de către producătorii agricoli pentru PSnews.ro, Nosa Iuliu a subliniat că:

”Din păcate ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani nu este îmbucurător dar de când suntem la guvernare suprafața de irigare s-a extins, activitate care continuă, nu poți să le faci pe toate în câteva zile”, a conchis social-democratul.

1 comentariu la “Producția agricolă, lovitură în plin pentru buget? Economist: Trebuie să treacă la nivelul următor EXCLUSIV

 1. Si cine este de vina de transformarea economiei nationale din una industrial-agara in una bazata pe prestari servicii.
  Cred ca unii trec prin facultate ca „gasca prin apa”!
  Pai motorul unei economiii sanatoase este productia fie ea industriala fie ea agrara!
  Nu o economie bazata preponderent pe servicii si comert.
  Asta nu inseamna ca nu trebuiesc servicii si comert!
  Normal intr-o economie puternica este ca productia industriala si cea agrara se depaseasca 60%.
  A se vedea exemplul tarilor din grupul G7 (G6) care sunt puternic industrializate si care sustin economia mondiala.
  Fostul dictator, cu pregatirea lui de clase primare, a inteles foarte bine asta. Ba chiar a incercat sa faca ceva.
  Bun dupa parerea unora, rau dupa parerea altora!
  Dar, una peste alta a facut ceva!
  Acum nici macar la nivel declarativ nu se mai face ceva!
  – Cum sa nu fie romanii suparati, ca nu mai au loc atat ei cat si copiii lor, loc sa traiasca decent in tara mosilor si stramosilor lor?!?
  Avem „baroni” politruci care fac legi „minunate” si isi cer scuze infractorilor ca nu i-au ajutat sa iasa din inchisoare, infractori care nici macar nu au drept de vot.
  Ce face clasa politica pentru cetatenii Romaniei de buna-credinta de la care au luat voturile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *