Skip to content
Economie Societate

Producția de porumb, România lider în Europa. Din primele 10 firme, 6 sunt controlate de investitori străini

agrobiznes.md

România a urcat, în premieră, pe locul I la producţia de porumb în UE. Din top 10 producători locali, 6 firme sunt controlate de investitori străini.

Cei mai mari fermieri români producători de porumb sunt Mihai Anghel, Ioan Nicolae şi Ioan Popa (Transavia), care produce pentru consumul propriu.

Anul trecut, cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma In­sula Mare a Brăilei), cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România, deţinuă de arabii de la Al Dahra, potrivit Ministerului Agriculturii, pe baza datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricul­tu­ră (APIA). Agricost exploatează peste 56.000 de hectare, anunță zf.ro.

2018 a fost un an bun, iar principalul factor al creşterii producţiei de porumb a fost vremea, care a fost optimă pentru dezvoltarea porumbului“, spune Mihai Anghel, proprietarul companiei de cereale Cerealcom Dolj.

După Agricost, următoarele poziţii în to­pul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Trans­avia, ambele cu capital românesc. Com­ce­­­real Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.

Atipic, pe locul trei s-a situat grupul Transavia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antreprenorul Ioan Popa.

Anul trecut a fost foarte bun pentru producţia de porumb, dar noi producem cereale pentru consumul propriu. Activitatea de bază rămâne creşterea puilor“, a spus Ioan Popa, preşedintele grupului Transavia.

În campania 2018, APIA a autorizat plata unui avans de 1,66 mld. euro pentru fermieri, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de subvenţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cultivată a fost Oltyre, companie care se ocupă de cultivarea cerealelor, controlată de Mihai Anghel. Oltyre a încheiat 2017 cu venituri de 130 mil. lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţinută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată.

Pe locul şase se află JD Agro Cocora, companie care are ca obiect principal de activitate cultivarea cerealelor şi face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen.

Pe locul şapte şi locul opt s-au situat companiile Agricola San Giorgio, detinută de familia Conti din Italia, respectiv compania teleormăneană Agrinatura, cu acţionariat britanic.

În top zece producători de porumb după suprafaţa cultivată, doar patru producători au acţionariat 100% românesc, ceilalţi şase având acţionariat majoritar sau total străin.

România asigură 27,8% din producţia totală de porumb din Uniunea Europeană, aproape o treime, după ce în 2018 a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, de 18,9 mil. tone.

Astfel, România a obţinut locul I în UE, potrivit datelor de la Eurostat. Recolta totală de cereale în 2018 a fost de peste 31,8 mil. tone. Cele 18,9 mil. de tone valorează aproa­pe 3 mld. euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *