Producţia industrială a României a scăzut cu 5,1%, în primele nouă luni – date INS

Sursa foto: Pixabay

Producţia industrială a României a scăzut, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

În intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, producţia industrială (ca serie brută) s-a diminuat cu 5,1%, faţă de primele nouă luni din 2022, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3,7%, scrie Agerpres.

De asemenea, ca serie ajustată, producţia industrială, a fost cu 5% mai mică, din cauza scăderilor consemnate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4,3%). În schimb, industria extractivă s-a majorat cu 3,8%.

Datele INS relevă, totodată, că, în septembrie anul curent, faţă de luna corespunzătoare din 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, pe fondul diminuării activităţilor în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%). Industria extractivă a fost singurul sector care a crescut, respectiv cu 5,4%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: