Producția internă de gaze a scăzut cu 12%, după ce atinsese un nivel anual record

Sursa foto: Offshore Technology

Producția zilnică de gaze a atins niveluri record pentru acest an numai câteva zile, marți scăzând cu aproximativ 12% ca urmare a intrării în revizie a zăcămintelor Midia operate de cel de-al treilea producător autohton, Black Sea Oil&Gas (BSOG).

Marți, potrivit datelor Transgaz, companiile din România au produs doar 21,6 milioane mc de gaze (echivalent a 232 GWh), după ce duminică, așa cum a anunțat Profit.ro, extrăseseră un nivel record al acestui an, de peste 24,5 milioane mc (sau 263,25 GWh). Surse din piață au precizat pentru Profit.ro că reducerea producției interne cu aproximativ 3 milioane mc sau 12% este rezultatul intrării în revizie pentru 3-4 zile a exploatărilor BSOG. Recent, șeful BSOG, Marc Beacom, a anunțat la Profit Energy.forum disponibilitatea companiei de a-și majora producția cu 25% și să o și vândă la preț reglementat.

Producția actuală a BSOG este de 3,1 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producția anuală de vârf este de puțin peste 1 miliard de metri cubi. BSOG dorește să crească producția cu 25% zilnic, deoarece capacitatea de livrare a sondelor a depășit toate așteptările și nu există limitări tehnice pentru asta. Capacitatea de a furniza volume suplimentare pe piața din România așteaptă aprobări de la autoritățile de reglementare, încă din 2022.

Pe 20 octombrie, cel de-al doilea producător autohton, OMV Petrom, a finalizat revizia zăcământului de Hurezani, revizie programată care a durat 10 zile. În această perioadă producția internă a fost redusă cu 3,5 milioane mc pe zi, reprezentând aproximativ 15% din actualul nivel al producției interne. În prezent, dacă producția ar fi la cote maxime, producția zilnică din România ar acoperi consumul intern, care a crescut de la 170 GWh/zi în urmă cu o lună la aproximativ 260 GWh/zi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: