Skip to content
Economie

Produsele „la poarta fabricii”, mai scumpe cu 67% față de anul trecut. Analist: Inflația poate fi oprită printr-o măsură dureroasă pentru mediul de afaceri

monitorulcj.ro

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, cartofi și ulei. Creșterea prețurilor vine în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 15,98%, mărfurile alimentare cu 18,22%, iar serviciile cu 8,26%, față de august 2021.

Analistul economic Petrișor Peiu a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre fenomenul inflației galopante din ultimele luni. În viziunea acestuia, cauza principală a scumpirilor este reprezentată de inflația industrială sau așa numita scumpire la poarta fabricii.

Petrisor Peiu, Inquam Photos / George Calin

„Este îngrijorătoare această creștere. Problema pe scurt este în felul următor – cauza acestor scumpiri este reprezentată de către inflația industrială, adică scumpirea produselor la poarta fabricii, cum se mai spune. Aceasta ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană, cu 67% în iulie 2022 față de iulie 2021. Scumpirea acestor produse – repet, industriale -, determină în următoarele 3 luni – 6 luni de la fiecare măsurare, creșterea prețurilor de consum, adică a prețurilor la raft, prețurile pe care le întâlnim noi consumatorii finali”, a spus Petrișor Peiu.

Întrebat cât anume va mai dura acest fenomen al inflației galopante, analistul a precizat că în următoarele 3 – 6 luni ne putem aștepta la o creștere a inflației.

„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele 3 până la 6 luni să avem în continuare o creștere a inflației și sigur că este îngrijorătoare mai ales pentru cei cu venituri reduse. Valorile mari ale ratei inflației îi afectează în special pe cei care au venituri mici. Ceilalți găsesc într-un fel sau altul și au alte modalități de a lupta cu inflația, însă cei cu venituri mici într-adevăr sunt destul de puternic afectați și vor fi în continuare”.

În ceea ce privește măsurile pe care guvernul și băncile le pot lua pentru a diminua efectele inflației, analistul este de părere că doar stoparea scumpirii produselor energetice și creșterea dobânzilor de către Banca Națională vor avea efecte pe termen lung în această problemă. Totodată, în viziunea analistului este încă prematură să analizăm impactul măsurilor de plafonare a prețurilor la energie și gaze.

„Singurele modalități de a lupta cu acest fenomen sunt stoparea scumpirii produselor energetice, dacă va vrea cineva să o facă vreodată și creșterea dobânzilor de către Banca Națională. O măsură dureroasă care va afecta mult mediul de afaceri, dar care nu cred că mai poate fi ocolită și aici mă refer la creșterea susținută a acestor dobânzi.

Cât despre măsura plafonării prețurilor la energie și gaze, aceasta este deocamdată o necunoscută pentru că guvernul a dat pe 1 septembrie respectiva Ordonanță, dar pe 5 septembrie liderii coaliției au anunțat că va fi modificată substanțial. Probabil că se vor lărgi categoriile de companii care vor avea acces la prețuri plafonate. Pe de altă parte, vedem în piață că foarte mulți furnizori își părăsesc clienții, iar aceștia ajung la furnizori de ultimă instanță la prețuri foarte mari. Deci se pare că nu a fost o chestiune gândită prea mult”, a conchis analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *