Skip to content
Politică

Profesor universitar, dat pe mâna CNCD după o dispută cu o studentă musulmană

nathanmagnuson.com

Un profesor universitar a fost dat pe mâna Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după o dispută cu o studentă musulmană.

Este vorba despre Forin Diaconu, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, scrie Mediafax.

La mijlocul lunii octombrie, Diaconu a povestit pe blog că i-a sugerat unei studente islamice că ar putea „să ia în calcul” a veni la cursuri fără văl, ceea ce a dus la o discuţie aprinsă între cei doi. La CNCD a ajuns o sesizare în acest sens, venită din partea unui deputat.

„M-am trezit pe cap, ieri, la unul din cursurile mele, cu o purtătoare de acoperământ islamic. Nu o burka, aceea care ascunde complet capul, inclusiv faţa, ci mai degrabă ceva care semăna cu ceea ce numim în mod obişnuit hijab sau al-amira (…) La o întrebare vădit benignă, zic eu, adresată în afara orelor de curs (de fapt, după ele) legată de eventualitatea ca persoana în cauză să ia în calcul, măcar ca simplă ipoteză de lucru, rugămintea mea de a se gândi dacă, totuşi, chiar e cazul să-şi afişeze în chip atât de ostentativ credinţa, am primit, în loc de răspuns, un şir de zbierăte.

Cu puţinele cuvinte pe care le ştie în limba română, persoana în cauză – relativ recent ajunsă în România, pe cât am înţeles, ca refugiat sau azilant – mi-a transmis, printre alte răcnete: „Eu am drepturi!”. Perfect adevărat. Are drepturi, desigur, ca orice alt azilant sau refugiat; ştiu şi eu asta. Doar că drepturi am, la naiba, şi eu, nu numai domnia sa. (…) Prin urmare, cred că simbolurile religioase de orice fel NU trebuie afişate sau purtate la vedere, în clădirile în care funcţionează instituţii de stat (cu excepţia acelora care au, din start, un profil care face trimitere directă la religie – cum ar fi liceele confesionale, dacă ele sunt de stat, ca şi facultăţile de stat care pregătesc viitori clerici)”, a relatat profesorul pe blog.

În acest caz, conducerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) explică faptul că a primit deja o sesizare, dar care nu este încă înregistrată, iar dacă se confirmă astfel de fapte, profesorul riscă o amendă până la 100.000 de lei.

„Se cunoaşte speţa: există o plângere a unui deputat din Parlamentul României, dar care nu a fost încă înregistrată. Vom efectua procedurile legale, adică audieri, un raport asupra plângerii şi o decizie în colegiu. În astfel de situaţii, dacă se ajunge la constatare, sancţiunea poate să pornească de la 2.000 şi poate să ajungă la 100.000 de lei, în funcţie de circumstanţele faptei şi în funcţie de valorile încălcate. Eu cred că putem să dezbatem în societate orice subiect, oricât de sensibil ar fi, dacă avem scopul de a găsi soluţii pentru un subiect sau altul şi nu pentru a incita la ura de orice fel”, a declarat pentru Mediafax preşdintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos.

Conducerea Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti a comunicat că în prezent se desfăşoară o anchetă internă cu privire la situaţia în care a fost implicat profesorul Florin Diaconu.

„Încă de la mijlocul lunii octombrie, când am aflat de această situaţie, şi până astăzi, am fost în legătură permanentă cu studenta (refugiată originară din lrak) asigurându-ne că beneficiază de toate drepturile conferite de lege şi că are acces neîngrădit la toate cursurile şi evenimentele organizate de Facultatea de Ştiinte Politice. Discuţiile purtate au relevat faptul că studenta nu a reclamat încălcarea drepturilor sale. Ne exprimăm preocuparea pentru respectarea în continuare a imaginii publice şi a drepturilor tinerei studente, în contextul unui interes public crescut în ceea ce o priveşte„, a explicat decanul Facultăţii de Ştiinţe Police a Universităţii Bucureşti, Ionela Băluţă.

Ministerul Educaţiei a luat la cunoştinţă cele întâmplate şi menţionează că astfel de atitudini nu sunt acceptate în procesul educativ.

„Am sunat la Universitate şi mi s-a comunicat că a existat o discuţie, în contradictoriu, între domnul profesor şi o studentă musulmană. Ce-i drept, despre profesorul respectiv se cunoaşte că ar avea mai multe iniţiative legate de schimbarea legislaţiei, în sensul, de a se interzice purtarea vălului islamic în România. Cei doi au discutat şi cu decanul şi s-a ajuns la o anumită înţelegere, în sensul că, studenta nu a depus nicio plângere cu privire la această situaţie, iar profesorul va trebui să fie obiectiv, la examene, atunci când o va nota pe studenta în cauză. Ministerul Educaţiei, în toate deplasările internaţionale, promovează egalitatea de şanse, indiferent de rasă sau religie, promovează România ca fiind o ţară tolerantă. O astfel de atitudine, precum cea a profesorului, dacă cineva vrea să o adopte, să o facă în afara procesului de educaţie, în afara orelor de curs. Ministerul Educaţiei se delimitează de astfel de practici”, a declarat pentru agenția citată secretarul de stat pe învăţământ universitar, Gigel Paraschiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *