Skip to content
Politică

Profesorii au ieșit în stradă. Legea salarizării a înfipt cuțitul în rană

www.hotnews.ro

Proiectul legii salarizării a atins un nerv sensibil. Aproximativ 200 de profesori protestează, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de salariile din învăţământ. Sindicaliştii spun că e posibil ca dascălii să închidă şcolile începând cu 12 iunie.

„Ne aflăm în faţa Parlamentului deoarece astăzi (miercuri-n.r.) au programat să finalizeze discuţiile pe legea salarizării, urmând ca săptămâna viitoare să intre în plen. Nu ne-am înţeles la discuţii, învăţământul a rămas în continuare în ultima treime, maximul care poate fi atins pe o scară de la 1 la 12 este 2,6, iar profesorul debutant are undeva în jur de 1,6 sau 1,7. Din păcate şi această guvernare lasă învăţământul în derizortiu, motiv pentru care astăzi Colegiul Liderilor a hotărât ca săptămâna viitoare să lanseze un referendum şi dacă vom obţine feedbackul de la colegii noştri, începând cu 12 iunie, vom închide şcolile”, a declarat, Constantin Rada, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), potrivit Mediafax .

Practic, este vorba de ultima săptămână de şcoală a elevilor şi este posibil, spun sindicaliştii, ca profesorii să nu încheie situaţiile şcolare.

„Nu ne dorim lucrul ăsta ne dorim ca parlamentarii să înţeleagă să situeze învăţământul acolo unde îi este locul. Am solicitat Guvernului, partidelor politice, Parlamentului ca învăţământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35 la sută din salariul preşedintelui, salariul maxim şi de acolo să eşalonăm în jos”, a completat Rada.

Sindicaliştii recunosc faptul că în legea salarizării sunt prevăzute măriri şi de sută la sută, însă spun că, în decurs de cinci ani de zile, aceste majorări nu vor modifica de fapt nimic, deoarece, la ora actuală, salariul maxim în învăţământ este 22% din salariul preşedintelui şi peste cinci ani, va fi de 23%, deci practic aceasta este adevărata creştere, de trei procente.

Ziua de miercuri a fost marcată și de protestul angajaților din administrația publică locală, care au protestat pentru a doua oară în Piața Constituției.

Persoanele din administrația publică locală se arată total nemulțumite de faptul că sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază fiind stabilit  prin hotărâri ale administraţiilor locale, aspect care încalcă Constituţia.

Printre protestatari s-au numărat și angajați ai direcțiilor de asistență socială și protecția copilului, cât și polițiști locali.  Protestele nu au avut loc doar în București.

„Se doreşte privatizarea administraţiei publice locale. Din păcate, grila nu apare pe nicăieri pentru administraţia publică locală şi tocmai de aceea ne aflăm aici şi vom continua protestele şi după 6 iunie. În cazul în care revendicările noastre nu se vor rezolva, vom declanşa grevă spontană în toată ramura de administraţie publică locală”, a spus Nicu Naie, lider al Sindicatului Poliţiştilor Locali Sector 2, potrivit RTV.

Protestul a început la ora 11.00 și a ținut două ore.  Peste 1.000 de angajaţi din primării şi consilii judeţene, membri ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), SED LEX – locale, PRO LEX, Forţa Legii, atât din Bucureşti, cât şi din ţară, au protestat şi marţi în faţa Parlamentului, ei reclamând că angajaţii din administraţia publică locală sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, fapt care ar încalca Constituţia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *