Skip to content
Politică

Profesorul din Ploiești care predă Matematica într-un stil diferit, ca pe un joc. Cum i-a cucerit pe elevi FOTO

Pentru mulți, Matematica este acea materie care ne dă zdravene dureri de cap, dar pentru Andrei Dobre din Ploiești este marea pasiune, una pe care și-a transformat-o în profesie. Și-a dorit încă de la început să desființe mitul că Matematica este grea, inabordabilă, chiar ineficientă de la un anumit punct și și-a dorit să transforme această materie…într-un joc. Unul plăcut și ușor de înțeles. Vine în ajutorul elevilor și cu un site de profil, www.mateinfo.ro, prin care a vrut să-și creeze propriul univers matematic.

Drumul spre jocul cifrelor și aflarea necunoscutelor prin folosirea câtorva „trucuri“ i-a fost deschis lui Andrei Dobre încă din clasele primare chiar de către tatăl lui. Acesta din urmă a fost olimpic național la Matematică și Fizică. Cum și-a folosit tactul pedagogic părintele, nu știm, dar cu siguranță a fost factorul decisiv în conturarea viitorului cadru didactic: Andrei Dobre, cel pe care, astăzi, îl găsim predând la Colegiul Național „Nichita Stănescu“, din Ploiești.

Dar „joaca“ de acasă a fost completată în gimnaziu de profesoara Ludmila Aniței, iar în liceu de cel care avea să-i devină mentor, Gheorghe Lupică. Anul trecut, Andrei Dobre primea trista veste a stingerii profesorului de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ din Ploiești, conform observatorulph.ro. A fost momentul în care a conștientizat, poate, cel mai mult ce a însemnat acest cadru didactic pentru el. A plâns și a suferit ca și cum și-ar fi pierdut un părinte…

Mândru de statutul de profesor

Spre catedră s-a îndreptat încă din anii facultății, când a început să predea la un liceu din Ploiești ca suplinitor, iar ulterior la câteva licee și școli gimnaziale din întreg județul.

„Cele care mi-au rămas în suflet sunt Colegiul Jean Monnet Ploiești, Liceul Teoretic Azuga, Școala Gimnazială Nicolae Iorga Ploiești și Colegiul Național Nichita Stănescu Ploiești. Mereu am fost mândru de statutul de profesor și mereu mi-am dorit să fac asta, dar cea mai mare dorință a mea s-a îndeplinit abia în anul 2018, când Colegiul Nichita Stănescu Ploiești a scos un post și, prin concurs, am reușit să devin titularul Colegiului. Era un vis devenit acum realitate”, ne-a mărturisit profesorul de Matematică.

Aici a găsit și acea relație care este pentru dezvoltarea copilului „triunghiul“ fundamental, unul care ar trebui să fie echilateral și unde o latură să fie a copilului, alta a părintelui și alta a elevului. Până acum, Andrei Dobre susține că prin colaborarea cu părinții și elevii săi a reușit să obțină și să mențină acest echilibru.

„Este un liceu unde relația dintre elevi, profesori și părinți este una excepțională, copiii sunt foarte buni și cu mult bun-simț. Aici simt ca voi putea face performanță la cel mai înalt nivel”, a completat Andrei Dobre.

Are 36 de ani, în Învățământ aproape 15, dar nu acestea sunt numerele despre care vrea să vorbească. Are o contabilitate care reflectă parte din munca lui și care-l face să se simtă mândru. Se numără printre îndrumătorii elevilor din Prahova care au obținut premii la nivel județean si național la olimpiade și concursuri.

Și, de ani buni, se află printre cei care îi ajută, pro bono, și pe copiii care vor să se pregătească pentru concursuri, admiteri, cu ajutorul site-ului www.mateinfo.ro, acolo unde apar toate noutățile, variantele de examene, sute sau chiar mii de probleme rezolvate, culegeri, teorie și lecții online. Este proiectul de suflet al profesorului Dobre, dezvoltat alături de colegi de breaslă, din toată țara și care, în prezent, a devenit cea mai accesată platformă de profil.
Își împarte nota cu elevii

Nefiind o pricepută într-ale Matematicii, materie pe care am perceput-o ca pec el mai mare „chin“ de la școală, ori de câte ori am ocazia să vorbesc cu un cadru didactic de profil mă interesează cum poate devein o astfel de materie una agreată și ușor de înțeles.

„Ca să învețe cu drag Matematică, elevii trebuie să înțeleagă că facem o echipă, că suntem de aceeași parte. Atunci când unui elev îi este rușine de de profesorul lui pentru nota pe care a luat-o, înseamnă mult. Eu le spun că o parte din nota lor este a mea… Atmosfera la oră este una de colaborare și de prietenie”, ne-a spus Andrei Dobre.

Dincolo de materie de examen, profesorul le explică elevilor săi că Matematica este un mod de a-și testa și dezvolta inteligența. Totul privit ca un joc, dar în care trebuie respectate niște reguli:

„Elevii care vor deveni ingineri, își vor da seama că fără acest «joc», numit Matematică, nu pot construi nimic, la propriu vorbind”.

Fără resurse de convingere

Ca orice om care a ales să facă performanță în țara lui, și-ar dori ca pe acei copii de excepție pe care-i pregătește să-i vadă profesând aici, pentru că avem nevoie de „materie cenușie” și în țară, nu doar să fim o bază de export a ei. Doar că, pe an ce trece, recunoaște că nu prea mai găsește resurse de convingere.

„Am lucrat cu mulți elevi care au plecat din țară. Niciodată nu am încercat să mă implic în alegerea lor. Cred că fiecare om știe ce este mai bine pentru el. Încerc să le spun timid să se întoarcă în țară, dar încet, încet îmi este greu și mie să mai cred asta. Sunt foarte multe lucruri de schimbat la noi și, uneori, simt că suntem pe un vapor vechi aflat pe o mare învolburată, care nu se știe cât mai rezistă. Avem nevoie de oameni profesioniști care trebuie urmăriți din școli sau facultăți și angajați, ulterior, cu salarii mari ca să nu plece, așa cum fac firmele mari. Mie mi-ar fi greu să plec fiindcă oamenii pentru mine sunt mai importanți decât lucrurile sau banii și îmi doresc să am familia și prietenii aproape. De asemenea, nu îmi place gândul de a fi străin în altă țară”, ne-a mărturisit profesorul Dobre.

Cu toate acestea, îi sfătuiește pe adolescenți să își aleagă o meserie de care sunt pasionați și unde vor sa meargă cu drag și, de asemenea, să se înconjoare de oameni dragi lor, care să le fie sprijin și să-i ajute să avanseze în toate planurile lor.

Ani de liceu…fără întrerupere

Îi place foarte mult să lucreze în mediul preuniversitar, unde găsește un „aluat“ mai ușor de modelat, unde simte că elevii îi sunt mai apropiați decât i-ar fi studenții și alături de care retrăiește viața de liceu: „Ma încarcă în fiecare zi cu energie”.

Vede nivelul elevilor din ziua de azi, unul pe care îl consideră mult mai ridicat decât cel de acum 20 de ani, când el însuși era licean. Doar că pe lângă inteligență și pregătire, tinerii mai au nevoie de atenție, de timp mai mult cu ai lor, de sfaturi și de o îndrumare adecvată.

Nu este împotriva gadgeturilor, doar că vede în ele o sabie cu două tăișuri. Sunt utile, dat nu folosite în exces. Nu suplinesc prieteniile reale, timpul trăit, nu creează amintiri. Dimpotrivă, constată că mulți dintre cei care sunt dependenți de ele „uită“ de studiu și chiar și de somn.

El însuși este un om care studiază continuu. Și nu neapărat Matematică. Pentru a fi în pas cu vremurile, trebuie să înveți să te adaptezi lor, să-i înțelegi pe copii cu prezentul lor, cu problemele lor. Trebuie să înveți, în permanență, să-ți faci materia interesantă, interactivă, astfel încât „jocul“ să fie unul la care participă toată clasa. Învață atât de la elevii lui, din experiența altora, cât și din tot felul de studii.

Pasionat de fotbal și de călătorii, Andrei Dobre încearcă să-și găsească timp și pentru ele. „Ne place natura și ne place sa vedem lucruri noi, de aceea foarte rar ne întoarcem în același loc pe care l-am vizitat”, a completat profu’ de Mate’ care este căsătorit și are o fetiță.

Dar cât și cum ar putea sta departe de marea pasiune?! După succesul înregistrat cu platforma online, profesorul ploieștean lucrează la un nou proiect care speră să revoluționeze, fie și într-o mică măsură, Învățământul românesc. Dar detaliile le lasă pentru momentul final!

Foto: arhivă personală Andrei Dobre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *