Skip to content
Alegeri Politică

Profil de alegător: Cine a votat cu Viorica Dăncilă în turul doi al prezidențialelor

Inquam Photos / Octav Ganea

În turul 2 al alegerilor prezidenţiale, 69% dintre alegătorii Vioricăi Dăncilă erau deciși înainte de primul tur că o vor vota și doar 10% s-au decis în ziua votului, arată un sondaj IRES.

Criteriul principal pentru care candidata PSD a fost votată a fost partidul care o susține (46%), iar calitățile sale au contat doar pentru 44% dintre votanți.

" "
" "

Dacă în cazul candidatului Klaus Iohannis s-a înregistrat un număr de voturi egal de femei şi de bărbaţi, Viorica Dăncilă a fost votată mai mult de femei (54%). La fel, referitor la segmentele de vârstă, alegătorii lui Iohannis au fost echilibraţi, aproape 50% având peste 45 de ani, însă 78% dintre votanţii Vioricăi Dăncilă au avut vârsta peste 45 de ani.

În ceea ce privește nivelul studiilor, ambii candidați la alegerile prezidențiale au cel mai mare procent de voturi de la alegătorii cu studii medii 55% – 56%, doar 17% dintre alegătorii cu studii superioare votând-o pe Viorica Dăncilă.

În privinţa ocupaţiei, doar 4 % dintre alegătorii Vioricăi Dăncilă sunt liber-profesioniști, 11% persoane casnice/fără ocupație, 32% angajați, iar 50% pensionari.

Din punctul de vedere al mediului de rezidență, cei mai multi votanți ai Vioricăi Dăncilă sunt din mediul urban – 52%, restul din mediul rural.

Pe regiuni, electoratul Vioricăi Dăncilă vine în proporție de 53% din sudul României, București și Dobrogea, apoi 25% din Transilvania și Banat, iar 22% din Moldova.

Sondajul IRES a fost realizat în turul doi al alegerilor prezidențiale, la ieșirea de la urne, pe 24.671 de subiecți de la 352 secții de vot, având o eroare teoretică de eșantionare de 2%.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *