Skip to content
Alegeri Politică

Profil de candidat: Klaus Iohannis, președintele care a învins singur PSD. Marele favorit pare fără rival la alegerile prezidențiale

Inquam Photos / George Calin

Alegerile prezidențiale din 2019 au un mare favorit, care domină sondajele în ultimii ani. Președintele Klaus Iohannis are prima șansă să câștige un nou mandat în 2019 și să-și continue proiectul în următorii 5 ani. 

Președintele Klaus Iohannis a intrat în această campanie electorală cu o mare victorie după ce moțiunea de cenzură, inițiată de PNL și susținută de mai multe partide din opoziție, a trecut în Parlament și a demis Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Candidatul PSD, chiar premierul Viorica Dăncilă, s-a văzut învins și a acceptat fără comentarii să plece de la guvernare. 

Ascensiunea politică a lui Klaus Iohannis a apărut peste noapte, iar un primar de Sibiu s-a transformat brusc în candidatul la alegerile prezidențiale din 2014. Profitând de valul de ură împotriva lui Victor Ponta și de neînțelegerile din PSD privind campania, Klaus Iohannis a reușit victoria în turul doi în 2014, când marele favorit era Victor Ponta. Ulterior, președintele a oscilat pe scena politică. 

Klaus Iohannis a rămas însă aproape de societatea civilă și a participat inclusiv la protestele din 2017, îmbrăcat cu o geacă roșie în mijlocul mulțimii. Dar până în 2017, Iohannis a atacat Guvernul Ponta în 2015 după tragedia din Colectiv și a reușit să pună presiune pentru a-l demite. La vremea respectivă, PSD a făcut un pas înapoi și l-a lăsat pe președinte să impună un alt guvern. 

Despre guvernul Cioloș se poate spune că a fost un dezastru pentru Klaus Iohannis, dacă ne uităm la rezultatul alegerilor din 2016. Nu doar că mulți miniștri din Guvernul Cioloș făceau jocurile PSD sau ale serviciilor secrete, dar și ăia care sprijineau PNL mai mult încurcau partidul condus, la vremea respectivă, de Alina Gorghiu care se visa premier. Ulterior, Dacian Cioloș i-a mai dat o lovitură președintelui și a înființat partidul PLUS, care astăzi fură în primul rând din voturile PNL. 

Dragnea vs. Iohannis

Începând cu 2017, președintele Iohannis s-a afirmat pe scena politică națională ca un garant al statului de drept, chiar dacă echipa sa de consilieri n-a fost întotdeauna la nivelul provocărilor pe care le-au avut de înfruntat. Guvernul condus de Liviu Dragnea, fostul președintele PSD, a avut mai multe tentative pentru a da ordonanță pe grațiere și amnistie. Doar presiunea societății civile și implicarea președintelui au reușit să împiedice eliberarea corupților politici care așteptau să scade de condamnări sau de dosarele penale. 

Un rol esențial în lupta Iohannis vs Dragnea l-a jucat Curtea Constituțională a României care a fost nevoită să arbitreze lupte politice și mai puțin chestiuni constituționale. Klaus Iohannis este președintele care a solicitat cel mai mult părerea CCR, deși n-a avut mereu câștig de cauză, iar judecătorii constituționali au punctat în favoarea lui Liviu Dragnea, cum ar fi în cazul protocoalelor DNA-SRI sau în cazul completurilor din instanță. 

Liviu Dragnea a schimbat imaginea președintelui Iohannis. Până la momentul respectiv, Iohannis era un președinte ezitant care fugea de conflictele politice. Primii doi ani de mandat ai președintelui au fost în ceață, dar din 2017 președintele a învățat să iasă la luptă înțelegând că aceasta era singura soluție pe care o avea. 

Marele dezavantaj al președintelui a fost opoziția, incapabilă să rupă din majoritatea parlamentară, ceea ce și astăzi pare foarte dificil de făcut, chiar dacă Guvernul Dăncilă a fost demis prin moțiune. În continuare, președintele are acest dezavantaj și există șanse să nu se schimbe socotelile până la alegerile parlamentare din 2020. Totuși, în ciuda acestui aspect, și-a asumat moțiunea de cenzură, după mai multe tentative eșuate. 

Tocmai de aceea de multe ori a fost constrâns de majoritatea parlamentară să accepte deciziile Parlamentului și să nu se opună Guvernului condus de Dragnea care schimba premierii și miniștrii după bunul plac. USR-PLUS l-au criticat pe președinte, însă criticile sunt nejustificate și vin din partea unora care astăzi evită să intre la guvernare. 

Dăncilă vs. Iohannis

Eliminarea lui Liviu Dragnea a promovat-o pe Viorica Dăncilă la conducerea PSD, iar partidul i-a pierdut imediat pe cei din ALDE și odată cu asta a pierdut și majoritatea parlamentară. 

Viorica Dăncilă a fost un adversar mult mai ușor decât Liviu Dragnea. A pierdut negocierile cu ALDE și n-a reușit să atragă alți parlamentari în PSD pentru a reface majoritatea. Acest lucru l-a favorizat pe Klaus Iohannis. De asemenea, deși sunt adversari politici, Dăncilă reprezintă și cel mai ușor adversar pentru președinte în turul doi al alegerilor prezidențiale, preferând o luptă cu liderul PSD decât una cu Dan Barna. 

PSD n-a știut să reacționeze fără Liviu Dragnea l-a conducere și tot partidul semăna mai mult cu o gașcă de indivizi speriați care încercau fiecare să-și salveze pielea. 

Șanse la alegerile prezidențiale din 2019

Președintele Iohannis o domină pe Viorica Dăncilă în sondaje înainte de alegerile prezidențiale din 2019. De altfel, Klaus Iohannis este singurul candidat la prezidențiale care poate depăși cota partidului. Dintre cei 14 candidați, Iohannis este și cel mai potrivit pentru această funcție, urmat de Viorica Dăncilă. Doar cei doi au experiență pe politică externă, înțeleg mecanismele prin care funcționează instituțiile statului, cunosc jocurile de culise și au două partide politice care pot schimba majoritatea parlamentară. Ceilalți sunt izolați, fără experiență la cel mai înalt nivel sau chiar deloc în politică, inexistenți pe plan extern (Dan Barna ignorat și de UE, și de SUA). 

În sondajul de la începutul lunii octombrie, Iohannis era la 40%, Dăncilă la 21% și Dan Barna la doar 19%. În sondajul IMAS, Iohannis avea 45%, urmat de Mircea Diaconu cu 16,6%, Dan Barna cu 14,2% și Viorica Dăncilă cu 12,4%. Rezultatele sondajului IMAS sunt cel puțin îndoielnice, deoarece Viorica Dăncilă nu este un personaj celebru sau apreciat, însă are în spate cel mai mare partid politic din România, în timp ce Mircea Diaconu a pierdut sprijinul Pro România și ALDE. 

După moțiunea de cenzură, niciun sondaj n-a măsurat încă șansele candidaților, dar ne așteptăm la o creștere a Vioricăi Dăncilă și la o scădere a lui Dan Barna care probabil va fi pe locul trei. 

Toată lumea se așteaptă să câștige alegerile prezidențiale Klaus Iohannis, iar întrebarea e cu câte procente, deși surprizele pot să apară oricând, iar un eventual scandal cu câteva zile înainte de momentul alegerilor poate schimba decisiv rezultatul final indiferent de candidat. 

1 comentariu la “Profil de candidat: Klaus Iohannis, președintele care a învins singur PSD. Marele favorit pare fără rival la alegerile prezidențiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *