Skip to content
Alegeri Politică

Profil de candidat: Theodor Paleologu, un președinte care promite reformarea României prin educație și cultură

Inquam Photos / George Călin

La alegerile prezidențiale din 2019, Theodor Paleologu intră în luptă pentru cea mai mare funcție în stat, fiind susținut de Partidul Mișcarea Populară (PMP). Dacă ar conta doar CV-urile candidaților, Theodor Paleologu ar fi câștigătorul detașat al acestor alegeri, având de partea sa un imens bagaj cultural. 

Tocmai în jurul acestui avantaj, Theodor Paleologu și-a început campania electorală, promovând conceptul de „președinte învățător”, iar acum continuă să vorbească despre o Românie educată, o țară în care educația este unul dintre cei mai importanți piloni ai societății. 

 „Un președinte învățător este un educator și un inspirator, un continuator și un transmițător, un mediator şi un moderator, un ascultător şi un îndrumător. Doar un colosal efort de educație poate ridica această țară. În ultimă instanță toate problemele noastre încep şi se termină cu educația”, a precizat candidatul PMP în fața colegilor săi din partid, în momentul în care a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale din 2019. 

Paleologu vs. Dan Barna

Pentru aceste alegeri, Theodor Paleologu pare să aibă o confruntare directă cu Dan Barna. Diferențele dintre cei doi sunt uriașe. În timp ce USR-PLUS propun un șmecheraș din Sibiu care a făcut bani din contracte cu statul, care a ajutat corupții să facă și mai mulți bani, PMP trimite în cursa pentru Cotroceni un candidat care propune o Românie educată și explică beneficiile educației într-o societate divizată. 

În timp ce Dan Barna promovează mesaje pline de ură și încearcă să spargă societatea în grupuri cât mai mici care să se urască între ele, Theodor Paleologu poate fi un președinte al tuturor românilor, care știe să asculte și să propună soluții. Marea abilitate a candidatului PMP este tocmai aceea că știe să se facă ascultat, în timp ce pe Dan Barna nu-l ascultă nimeni și nimic din ceea ce spune Barna nu este memorabil, în afară de gafele care denotă incompetență. 

Motivele pentru care Theodor Paleologu pune tunurile pe Dan Barna sunt lesne de înțeles: în primul rând, știe că USR-PLUS are un candidat slab, cu un bagaj cultural îndoielnic, care nu poate intra într-o dezbatere, Dan Barna nu poate emite opinii personale; în al doilea rând, Paleologu mai știe și că votanții cu un anumit bagaj cultural, cu educație au tendința să fugă spre USR-PLUS care au acaparat scena politică și s-au promovat cu o imagine falsă, cu sloganuri false care acum pică rând pe rând, și tocmai pe aceștia Paleologu vrea să-i convingă la alegerile de pe 10 noiembrie 2019. 

Între cei doi se va da o luptă ce se va calcula în procente. Cert este că membrii USR-PLUS care sunt sătui de incompetența lui Dan Barna au o soluție în Theodor Paleologu. Interesant ar fi să vedem, înainte de ziua votului, o dezbatere între cei doi. Candidatul USR-PLUS știe doar să se eschiveze, să omită întrebările și să vorbească fără sens, spune cuvinte, dar nu formulează idei. 

De la profesor la președinte

Theodor Paleologu are în spatele său un parcurs politic și academic, nu este un personaj nou pe scena politică, dar nici nu este un personaj cu un trecut politic pătat, rămânând fidel ideilor și principiilor sale.

Primele etape în cariera sa au fost cele de profesor, la marile universități din lume. Este arhicunoscut faptul că Paleologu a studiat la Sorbona în Paris, apoi la Școala de Înalte Studii din Paris și la Universitatea din Munchen. Acesta a fost cercetător și profesor în SUA, continuându-și pregătirea academică inclusiv la Harvard. 

În 2005 a acceptat funcția de Ambasador al României în Danemarca și apoi în Islanda, țări nordice cu care țara noastră nu are legături foarte strânse. În 2008 renunță la cariera de diplomat și candidează la alegerile parlamentare pe lista PDL, unde obține un fotoliu de deputat. Pentru un an de zile, a făcut parte din primul Guvern Boc, între 2008 și 2009, fiind ministru al Culturii, o perioadă în care România a înregistrat mari progrese cu ICR și a reușit să promoveze foarte mulți artiști români. 

După încheierea mandatului, Theodor Paleologu a dispărut de pe scena politică și s-a dedicat „Casei Paleologu”, o școală de formare în diplomație și filosofie, unde predă diferite cursuri. În 2014, a făcut trecerea de la PDL la Mișcarea Populară. Pe scena politică, Theodor Paleologu n-a fost niciodată implicată în controverse sau răfuieli politice. 

Șanse la alegerile prezidențiale din 2019

PMP este un partid care nu beneficiază de resursele la fel de mari ca PSD sau PNL, însă mizează pe o campanie în mediul online și o campanie deschisă la dialog. Dintre toți candidații, Theodor Paleologu este cel care vorbește cel mai mult despre proiectele sale și, totodată, unul dintre puținii care înțeleg rolul președintelui într-un stat. 

Potrivit sondajelor, nu este unul dintre favoriții la victorie, însă creșterea lui în sondaje și ulterior un rezultat bun în ziua votului ar fi un semnal important pentru România, un semnal care ne va transmite că mai există speranță pentru educație și cultură, după atâția ani în care clasa politică s-a pierdut în înjurături, obscenitate și o lipsă totală de proiecte în folosul cetățenilor. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *