Skip to content
Alegeri Politică

Profil de candidat: Viorica Dăncilă, prima femeie cu șanse reale să fie președintele României

Inquam Photos / George Calin

Premierul Viorica Dăncilă, sau fostul premier Viorica Dăncilă dacă noul Guvern va obține voturile în Parlament, este prima femeie din istoria țării care are șanse reale să fie președintele României. Un eveniment pe care mulți români îl ignoră, într-o țară în care violența împotriva femeilor este la ordinea zilei. Totodată, nici Viorica Dăncilă nu și-a construit cariera politică pe acest detaliu sau pe confruntarea de gen – femei vs. Bărbați, pierzând câteva puncte importante. 

Întreaga carieră a premierului Dăncilă se poate divide în trei părți: 

 

Înainte de Guvern

Viorica Dăncilă a fost un politician discret pe scena politică. Din 2009 și până în ianuarie 2018 a fost la Bruxelles, pe un fotoliu de europarlamentar, departe de bătăliile politice din România pe care le-a dus PSD în ultimul deceniu. 

În Parlamentul European s-a remarcat prin activitatea sa și a ajuns să fie nominalizată pentru titlul de cel mai bun parlamentar pe agricultură sau pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen. Ținând cont de aceste nominalizări, este greu de înțeles de ce Viorica Dăncilă n-a îndrăznit să reformeze România și în privința drepturilor femeilor, pentru că ar fi avut o altă carieră politică, cu mai mult succes. 

 

Guvernul Dragnea

În ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a acceptat să conducă Guvernul lui Liviu Dragnea, iar această decizie i-a compromis toată cariera politică, fiind atacată tocmai pentru acest motiv. În funcția de premier al țării a fost imediat înconjurată de oamenii lui Dragnea care au avut grijă să o izoleze și să-i blocheze orice inițiativă. 

În perioada Guvernului Dragnea, Viorica Dăncilă s-a văzut puțin pe scena politică, în timp ce baronul de Teleorman conducea România. 

Dar Guvernul Dăncilă a avut rezultate cu care nu se pot mândri alte guvernare, înregistrând o creștere economică importantă pentru România. Viorica Dăncilă a reușit să mențină ritmul de creștere economică, ceea ce s-a simțit în buzunarele românilor prin creșteri salariale și prin mărirea pensiei. 

 

Războiul cu Klaus Iohannis

După alegerile europarlamentare, premierul Viorica Dăncilă s-a trezit în plin război cu președintele Klaus Iohannis. La început, lucrurile au fost liniștite, deoarece campania electorală nu bătea la ușă, iar pe parcurs lupta s-a încins. 

Prima femeie care a condus Guvernul României a ținut piept atacurilor venite din partea președintelui țării și a reușit să meargă mai departe cu un Guvern care a fost atacat din toate direcțiile. Viorica Dăncilă a demonstrat că este un politician capabil să facă jocurile politice și să le răspundă adversarilor săi. 

În perioada în care Victor Ponta ataca PSD pentru a distruge guvernarea, Viorica Dăncilă și-a menținut poziția și nu a cedat în fața șantajului, refuzând orice colaborare cu Pro România. Ieșirea de la guvernare este un eveniment care n-a ținut deloc de voința ei, după ce colegii de guvernare au schimbat tabăra. 

 

Campania electorală

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă a mizat pe notorietatea funcției de premier, dar acest lucru nu s-a dovedit suficient pentru o creștere spectaculoasă în sondaje. După ce și-a asumat să încaseze toate pierderile de pe scena politică, Viorica Dăncilă și-a asigurat candidat la alegerile prezidențiale, însă n-a venit cu o reformă a partidului sau cu o campanie care să resuscite partidul.

 Campania sa electorală se bazează pe mașinăria de voturi PSD, un partid care la alegerile europarlamentare și-a arătat deja limitele când e pus sub presiune. Discursul premierului Dăncilă nu s-a schimbat, nu a abordat alte subiecte decât cele pe care PSD le tot repetă din 2016. Acest lucru face să fie ștearsă campania Vioricăi Dăncilă, un politician care mizează pe faptul că nu vrea să provoace conflicte, ci să le stingă.

Pentru a scăpa de valul de ură și de nemulțumirile cetățenilor, Viorica Dăncilă a preferat să facă un pas în spate și să pornească la drum cu această campanie, deși scena politică din România permitea o mulțime de subiecte care nu sunt abordate de niciun alt partid – drepturile femeilor, combaterea schimbărilor climatice, educația digitală, economia digitală, industria eco, combaterea sărăciei, combaterea inegalităților din societate etc. 

 

Șanse la alegerile prezidențiale

Teoretic, PSD pleacă cu șansa a doua, numai că ultimele schimbări de pe scena politică strică socotelile pesediștilor. Președintele Klaus Iohannis pare să aibă un avans consistent pe care și l-a consolidat după moțiunea de cenzură, iar din urmă vine tare USR. Pro România oricât se zbate pare blocat undeva sub 10%, cu un candidat absent care nici el nu poate spune ce caută în această cursă electorală. 

Viorica Dăncilă se va lupta cu Dan Barna la alegerile prezidențiale din 2019 pentru un loc în turul doi, ceea ce ar fi un rezultat care să satisfacă baronii din teritoriu și să-i asigure continuitatea la conducere. Ir în turul doi al alegerilor prezidențiale orice este posibil și surprize au apărut mereu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *