Skip to content
Politică

Profilul viitorului premier, prin ochii politologului Cristian Pîrvulescu: „Mugur Isărescu!”

Inquam Photos / Ilona Andrei

Singura soluție pentru ieșirea din criza politică este preluarea guvernării de către tehnocrați, susține pentru PS News analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu. De asemenea, acesta este de părere că viitorul premier trebuie să aibă fie „pregătire în expertiza medicală”, fie „un profil de economist”.

„Nu sunt foarte multe soluții pentru viitoarea guvernare. O propunere de majoritate în primă fază nu se poate și asta a spus-o și președintele pentru că nu există o majoritate și atunci pot conveni mai multe partide asupra unui Guvern de tehnocrați, spune analistul.

În opinia politologului, senatorul PSD și reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila „ar fi fost o bună propunere de prim-ministru, dar este o propunere pe care cei de la PSD nu o vor face”.

„Președintele a spus-o astăzi: oricine poate fi prim-ministru dacă are majoritate care să îl susțină. S-ar putea conveni asupra unui tehnocrat, doar că nu se pot înțelege. Exemplul pe care nu cred că l-am dat până acum pentru funcția de prim-ministru este profilul domnului Mugur Isărescu. Cineva care să vină dintr-o instituție care să aibă suficient de multă legitimitate și avem soluții de genul acesta.

Trebuie să fie o persoană care în asemenea momente să aibă două caracteristici: să fie o persoană care să aibă expertiză medicală și ar fi fost profilul lui Rafila, iar acesta ar fi fost o bună propunere de prim-ministru, dar este o propunere pe care cei de la PSD nu o vor face în acest moment, asta sau un profil de economist ar fi ideal, dar nu vor fi asemenea propuneri.

Este evident că PSD, mizând pe alegerile anticipate sau afirmând că este interesat de alegerile anticipate, anulează în acest fel orice posibilitate de Guvern și implicit sprijină un guvern minoritar”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Klaus Iohannis: „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o soluție”

Președintele Kalus Iohannis a declarat, miercuri, că actualul guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o soluție la actuala criză politică. „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o soluție”, a declarat șeful statului, înainte de participarea la summitul UE-Balcanii de Vest din Slovenia.

„Cred că este nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Această criză este diferită de altă criză. Politicienii au ajuns să aibă declarații anti-toți. Fiecare e împotriva fiecăruia. Așa nu se poate”, a declarat președintele.

Acesta a precizat că actualul guvern interimar va rămâne în fucnție până va fi găsită o soluție „constituțională”. „Nu exclud niciun pas constituțional”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate.

Șeful statului a criticat „entuziasmul total nemotivat în legătură cu căderea guvernului”.

„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea guvernului. Am observat după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Au dărâmat un guvern și habar n-au ce se întâmplă după. Alții au țopăit și au zis că vor să suspende președintele. Vor doar circ. Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția. (…) Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că a ales să convoace abia luni consultările pentru ca „acest entuziasm nemotivat” să se stingă.

„Cineva trebuie să guverneze țara. Cineva trebuie să formeze guvernul. Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Lumea ajunge să își pune problema acum ce urmează și să începem discuții serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni mai îngrijorătoare”, a spus Klaus Iohannis.

1 comentariu la “Profilul viitorului premier, prin ochii politologului Cristian Pîrvulescu: „Mugur Isărescu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *