Skip to content
Economie

Profit cu 40% mai mare în 2021 al Nuclearelectrica, ca urmare a creșterii prețurilor la energie

Nuclearelectrica va avea un profit net cu 40% mai mare în acest an față de cel bugetat anterior, în special ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, potrivit propunerii de ajustare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an, care va fi supusă atenției acționarilor.

Nuclearelectrica, profit cu 40% mai mare în 2021 față de cel bugetat initial, ca urmare a creșterii prețurilor la energie

Nuclearelectrica ar urma să termine acest an cu un profit net de 791 de milioane de lei, cu 40,7% mai mare decât cele 562 de milioane de lei bugetate inițial pentru acest an. Dacă va fi și realizat, va fi cu peste 100 de milioane de lei (sau 15%) peste nivelul din 2020, de 684 de milioane de lei, și acela cu peste un sfert (28%) mai mare decât în 2019.

Compania informează că, pe fondul prețurilor mai mari la energia electrică vândută și a cantității de energie produse și vândute, are un plus la capitolul venituri din producția vândută de aproae 288 de milioane de lei, adică 11% suplimentar față de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat inițial pentru 2021, scrie economica.net.

Iar din această creștere, majoritatea vine, atenție, ca urmare a tranzacțiilor de pe piețele spot și intraday.

Piata spot (PZU+PI) inregistreaza o crestere semnificativa in suma de 207.280 mii lei, determinata de cresterea pretului mediu de vanzare cu aproximativ 70,1% comparativ cu valorile bugetate initial”, se arată în informarea companiei.

Din piața de contracte bilaterale, compania a câștigat în plus doar “76.217 mii lei ca urmare a cresterii cantitatii vandute cu aproximativ 0,5% si a pretului mediu de vanzare cu aproximativ 2,9% comparativ cu valorile bugetate initial”.

Cheltuielile totale ale companiei, potrivit bugetului revizuit, sunt cu doar 1,1% mai mari decât cele bugetate inițial.

Nuclearelectrica deține și operează singura centrală nucleară a României, cea de la Cernavodă, cu o putere instalată de 1.400 MW, în două unități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *