Profitul net al Hidroelectrica a scăzut cu 23%, în primul trimestru al anului, la 1,326 miliarde lei

Hidroelectrica
Sursa foto: ROMANIALIBERA.RO

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din Romania, a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 1,326 miliarde lei, în scădere cu 23%, de la 1,723 miliarde lei în primul trimestru al anului trecut, arată raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile au scăzut cu 22%, la 2,53 miliarde lei în primele trei luni ale anului.

”În primele trei luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, cât şi a cantităţii de energie electrică vândută, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie”, arată raportul.

Producţia de energie electrică brută s-a diminuat cu 3%, la 4.403 GWh, de la 4.531 GWh în perioada similară a anului trecut.

”Energia produsă şi vândută (producţia netă) a înregistrat o uşoară scădere de 3% în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu perioada similară a anului anterior, înregistrându-se o cantitate de 4.475 GWh în perioada ianuarie-martie 2024. Această scădere a fost determinată în special de condiţiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării (6.054 mc/s) a înregistrat o diminuare cu aprox. 15% faţă de perioada similară a anului 2023”, mai arată raportul.

Compania are  o capitalizare de 6076 miliarde lei.

”Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% fata de perioada similara a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută”, se precizează în raport.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: