Skip to content
Economie

Profitul Transelectrica a scăzut cu 90% în primul trimestru din 2022. Care este motivul

facebook transelectrica

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport și al sistemului energetic național, a raportat în primul trimestru din acest an un profit net de doar 8 milioane de lei, în scădere de la 82 de milioane în primul trimestru al anului 2021, potrivit economica.net.

Scăderea cu 90% a profitului net este determinată de creșterea costurilor cu energia achiziționată pentru consumul propriu tehnologic al rețelei (CPT), arată compania.

“În T1 2022, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilității activităţii comparativ cu T1 2021, determinată de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 mil. lei mai mari decât în anul precedent (+173%).

În pofida unui an 2021 dificil și a dificultăților întâmpinate în T1 2022, managementul Companiei a avut o abordare prudentă, ceea ce a condus la înregistrarea unui rezultat pozitiv și la respectarea tuturor obligațiilor financiare”, arată compania.

Compania a cumpărat cea mai mare parte a energiei pentru CPT  din piețele spot – PZU și PI (72%), și doar 22% din piețele de contracte bilaterale, în condițiile în care, acum un an, ponderile erau de 64%, respectiv 30%. Iar cea mai accentuată scumpire a fost în piața spot. Prețul mediu în T1 2022 a fost de 1.096 de lei/MWh, de la 267 de lei acum un an. În piețele de contracte bilaterale, de unde Transelectrica a cumpărat însă mai puțin, creșterea de preț a fost de la 258 la 690 de lei/MWh.

Și consumul a scăzut. “În intervalul ianuarie–martie 2022, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (14,35 TWh) a înregistrat o scădere de 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 (diferența între cele două perioade fiind de -0,6 TWh)”, arată compania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *