PROGNOZĂ Partea estică și cea sudică a României se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile

Sursă foto: Facebook/ Ministerul Mediului - România

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că România este afectată în fiecare an de inundații și secetă sau de o combinație a acestor fenomene extreme. Potrivit oficialului, toate prognozele pe termen lung arată că partea estică și cea sudică a țării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile.

Ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, conduce delegația României la Consiliul Informal de Mediu de la Budapesta, care are loc în perioada 11-12 iulie 2024. Reuniunea este organizată de Președinția ungară a Consiliului UE.

Pe ordinea de zi a Consiliului se află teme importante de discuție: pregătirile pentru COP29, competitivitatea economiei circulare, gestionarea rezilientă a apei, poluarea transfrontalieră a apei și a aerului, finanțarea tranziției verzi, scrie News.ro.

În intervenția privind pregătirile pentru a 29-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite referitoare la schimbările climatice (COP29), demnitarul român a subliniat că UE își poate consolida poziția de lider mondial în domeniul combaterii schimbărilor climatice, sporindu-și influența în cadrul negocierilor și formând agenda globală privind schimbările climatice:

„Ar trebui să evidențiem capacitatea UE de a adapta politicile ca răspuns la provocările economice pentru a ne asigura că obiectivele climatice sunt îndeplinite fără a compromite competitivitatea economică, cum ar fi mecanismele de ajustare a frontierelor în materie de carbon și stimulentele pentru practici de afaceri durabile. Totodată, ar trebui să subliniem angajamentul UE privind echitatea în acțiunile în domeniul climei, asigurându-ne că țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare împărtășesc aceleași responsabilități și beneficii”, a spus Mircea Fechet, într-un comunicat.

Ministrul Mircea Fechet a participat la prânzul de lucru care s-a axat pe aspectele legate de competitivitatea tranziției către o economie circulară. Demnitarul a punctat importanța creării unui Portal al UE pentru Economie Circulară, care este poarta către toate informațiile și documentele oficiale. Organizat de Comisia Europeană, acesta va permite statelor membre să afle informații relevante privind reglementările, bunele practici, oportunitățile de finanțare, proiectele, orientările.

Dezbaterea ministerială din a doua parte a zilei s-a concentrat asupra rezilienței apei, pentru crearea condițiilor trans-sectoriale pentru gestionarea flexibilă și rezilientă a apei. Mircea Fechet a accentuat că România este afectată în fiecare an de inundații și secetă sau de o combinație a acestor fenomene extreme. Toate prognozele pe termen lung arată că partea estică și cea sudică a țării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile, arată ministerul, în comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: