Skip to content
Puterea Știrilor Video

Programe de leasing pentru IMM-uri. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Orice IMM își poate procura utilaje de maximum 5 milioane de lei, cu o garanție a statului de 50%

psnews.ro

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre programul de scontare și cel de factoring pentru IMM-uri. Totodată, acesta a vorbit și despre schema de garantare pentru leasing.

“Sunt două scheme – programul pentru scontare și factoring. Ce înseamnă asta? Pentru factoring: orice factură care în acest moment este neplătită, în special cea între IMM și autoritățile locale. Dacă autoritatea locală nu a plătit întreprinzătorului factura respectivă, automat omul a închis prăvălia și oamenii intră în șomaj. Noi prin factoring acordăm o garanție de ex de 50% din partea Fondului de Garantare și apoi te duci cu factura aceea la bancă unde poți lua bani pe acea factură. Tu practic vinzi factura băncii. Banca pentru a-și departaja riscul, 50% îl ia statul,50% își ia și banca.

" "

Al doilea element, în afară de facturi sunt acele instrumente bancabile. Câte firme din România sau IMM-uri nu au avut un incident bancar pentru că i s-a executat de exemplu un bilet la ordine și a intrat apoi în centrul de risc? Și atunci ce facem, venim cu un alt program în care tu ai un bilet la ordin și ca să nu mă execuți pe mine, te duci la bancă cu biletul, te duci la bancă îți iei un credit, de să zicem un milion, 500.000 plătește statul, 500.000 plătește banca. Aici sunt două programe care vor conta foarte mult în bancabilizarea creditului. Biletul la ordine e maxim 75.000 lei.

Ca plafon de garantare avem pe ambele programe 1,5 miliarde și 1,5 miliarde”, a precizat Dumitru Nancu la Puterea Știrilor.

Întrebat câți beneficiari există, Dumitru Nancu a spus că ”am făcut un calcul și sunt cam 3000 cu 3000, dar este ceva ce nu e contabilizat”.

Dumitru Nancu a adăugat că plafonul de garantare ar putea fi mărit.

“Noi venim și cu al treilea element – schema de garantare pentru leasing. În planul de relansare sunt 100 de miliarde de euro pentru infrastructură. Ca să participi la o licitație, IMM-urile nu aveau utilaje, echipamente, pentru că erau foarte scumpe. Noi am creat acest program de leasing prin care orice IMM din România își poate procura utilaje noi sau vechi de maxim 5 milioane de lei și garanția statului e de 50%. La fel, dobânda e 2% + ROBOR. Înainte era nevoie și de avans.

Adică sunt niște programe care încurajează și responsabilitatea întreprinzătorului. Noi sperăm ca la 15 iulie aceste programe să funcționeze”, a completat Dumitru Nancu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *