Skip to content
Economie

Programele FNGCIMM continuă și în 2021: se estimează dublarea numărului de finanțări!

PS News
" "

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a obținut rezultate record în 2020, în ciuda faptului că țara noastră s-a confruntat cu o provocare nemaiîntâlnită: criza generată de pandemia de coronavirus. Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) amintește că în anul 2020 au fost acordate 92.241 de garanții, cu o valoare de garantare de 20,784,652,327 lei, ceea ce reprezintă 12,8% din numărul total de garanții, respectiv 28,4% din valoarea garanțiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani de activitate

DETALII AICI: Rezultate record pentru FNGCIMM! A înregistrat în 2020 cel mai mare număr de garanţii acordate companiilor. La ce valoare s-a ajuns

" "
" "

Veștile bune, însă, nu se termină aici. Recent, Comisia Europenă a anunțat decizia de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat până la sfârșitul anului 2021, ceea ce ne îndreptățește să estimăm dublarea numărului de finanțări în baza programelor implementate în cadrul Planului Național de Invesțiii și Relansare Economică. Valoarea totală a garanțiilor prevăzut a fi acordate in anul 2021, este de peste 18 miliarde lei, la o pondere medie a garanțiilor la un nivel de 80%.

În ceea ce privește celelalte programe pe care FNGCIMM le implementează, rezultatele foarte bune obținute în anul 2020 se datorează și măsurilor de îmbunătățire a produselor de garantare de marcă ale FNGCIMM, cum ar fi ”Noul OPTIMM”, la care a fost dublată valoarea garanției din surse proprii. 

Colaborarea cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care sunt asigurate fondurile din care FNGCIMM acordă garanții în favoarea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a cunoscut, de asemenea, un revirament în anul 2020. Rezultatele obținute la data de 30.12.2020, arată că anul trecut, față de perioada similară din 2019,  numărul de garanții acordate în baza fondurilor în administrare puse la dispoziție de MADR, cât și valoarea acestora, aproape s-a dublat. Comparativ, în anul 2019 au fost acordate 966 de garanții cu o valoare de garantare de 1,18 miliarde lei, iar în anul 2020, au fost acordate 1.604 garanții, cu o valoare de garantare de 2,12 miliarde lei.

În contextul eforturilor FNGCIMM de adaptare permanentă la cerințele pieței trebuie menționată colaborarea excelentă cu Ministerul Finanțelor Publice, prin intermediul căruia FNGCIMM este în negocieri avansate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru stabilirea detaliilor parteneriatului într-un nou program, intitulat SME FUND, în cadrul căruia FNGCIMM va garanta din surse proprii creditele care vor fi acordate de BERD prin intermediul unor bănci selectate de aceasta. În cadrul noului program, FNGCIMM va introduce un nou instrument de garantare, garanția tip portofoliu, iar BERD va oferi consultanță IMM-urilor aplicante/beneficiare, precum și asistență tehnică băncilor partenere.

Prin valoarea capitalurilor proprii, complexitatea și volumul activităților de garantare pe care le desfășoară, FNGCIMM SA-IFN este cea mai reprezentativă instituție financiară care funcționează în România în scopul garantării creditelor, având semnate convenții de garantare cu cei mai importanți 24 de finanțatori.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *