Skip to content
Puterea Știrilor Video

Programele IMM Leasing și Noua Casă sunt operaționale, susține Dumitru Nancu (FNGCIMM): Ce plafon de garantare oferă Guvernul

psnews.ro

Invitat la „Puterea Știrilor”, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, declară că programele IMM Leasing și „Noua Casă” sunt operaționale. Acesta afirmă că Guvernul alocă un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei pentru IMM Leasing.

„Pe 27 august a devenit operațional în sensul că am avut și ordonanță de urgență și normele sunt în curs de publicare la Monitorul Oficial. Am transmis către 24 de instituții financiare. Aici Guvernul alocă un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei.

Așteptăm de la instituțiile financiare, cele care acordă leasing, termen este până la sfârșitul acestei săptămâni, să subscrie plafonul. La fel, întreprinderile mici și mijlocii se adresează instituțiilor de leasing, instituțiilor financiare, care acordă, așa cum am spus și data trecută, un leasing. Sunt practic aceleași proceduri. E o garanție de portofoliu. Practic, așa cum ați văzut, am scurtat perioada de aprobare a dosarului mergând pe un mandat dat instituțiilor financiare”, declară Dumitru Nancu.

Guvernul a schimbat numele programului „Prima Casă” în „Noua Casă”, iar Dumitru Nancu explică motivul: „Programele noastre au fost respinse în Parlament”. „Până la data de 6 martie, Fondul Național de Garantare a acordat un plafon de 415 de milioane, iar din momentul 6 martie am încercat să găsim o soluție pentru a îmbunătăți în primul rând acest program, a debloca programul și a veni cu o soluție la cerințele pieței”, explică directorul general.

„Și acest program a devenit operațional. Știți foarte bine că toate programele noastre, ale Fondului Național de Garantare, au avut probleme în Parlament, unde Partidul Social Democrat deține majoritate, IMM Invest a fost respins. „Prima Casă” a fost modificat în 6 martie, practic blocat. Nu puteam să mai acordăm, deci în 6 martie s-a blocat programul „Prima Casă”. IMM Leasing la fel, a fost respins.

Ne așteptăm de asemenea ca și IMM Factor să fie respins. Până la data de 6 martie, Fondul Național de Garantare a acordat un plafon de 415 de milioane, iar din momentul 6 martie am încercat să găsim o soluție pentru a îmbunătăți în primul rând acest program, a debloca programul și a veni cu o soluție la cerințele pieței.

Știți foarte bine că există un studiu al Institutului Național de Statistică care spune clar că în anul 2019 suprafața locuibilă, livrată de către dezvoltatorii imobiliari către cetățeni este cea mai mică din ultimii 20 de ani, 63 de metri pătrați, pentru că toți dezvoltatorii își dezvoltau produsele în funcție de programul „Prima Casă”, unde era pentru case vechi mai mari de cinci ani un credit de maxim 58.000 de euro și pentru locuințe noi era undeva la 67.000 de euro”, spune Dumitru Nancu.

Programul „Noua Casă” „s-a modificat substanțial” față de „Prima Casă”, primul menționat având două noi condiții:

„Practic am venit, în primul rând, să asigurăm această necesitate de confort al cetățenilor. Programul s-a modificat substanțial. Condițiile rămân aceleași ca la „Prima Casă”, mecanismul rămâne ca la „Prima Casă” numai că s-au impus două praguri: pentru locuințe noi, dar și vechi rămâne pragul de 60.000 de euro cu 5% avans și dobânda la ambele este plafonată, 2,5+ICCR-ul; iar al doilea prag, doar pentru locuințe noi, de 140.000 de euro unde avansul crește la 15%, garanția statului e 60% și la fel cum am spus, dobânda este plafonată”, afirmă Dumitru Nancu.

Întrebat ce plafon mai este încă disponibil, directorul general al FNGCIMM explică cum banii rămași trebuie distribuiți către cele 14 bănci rămase.

„Din cei 2,1 miliarde cât a alocat Guvernul pe anul 2020, mai sunt 1,5 miliarde. Au rămas pentru cele 14 bănci și mai avem o nouă instituție, Alpha Bank, care și-a arătat interesul și a intrat în program. Deci în acest moment programul este operațional, aplicația de încărcare între bănci și Fondul Național este funcțională. Sunt 15 bănci care au subscris plafon în <<Noua Casă>>”, a încheiat directorul general al FNGCIMM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *