Skip to content
Economie Societate

Programul care oferă 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice, aproape de start. Cum pot fi accesați banii

alba24

În condiţiile în care se apropie momentul în care va demara programul de susţinere a montării de panouri fotovoltaice acasă, prin care statul oferă 20.000 de lei oricui doreşte să instaleze un sistem fotovoltaic, tot mai mulţi doritori întreabă ce trebuie să facă pentru a intra în acest program şi a primi finanţarea.

Persoanele fizice care doresc să se înscrie în programul guvernamental prin care pot primi până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice vor putea face asta începând cu luna martie, după cum a declarat recent preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, citat de economica.net.

Apropierea acestui termen îi face pe mulţi să întrebe ce trebuie făcut pentru a participa la acest program şi a primi finanţarea de la stat.Cum programul de derulează prin intermendiul instalatorilor care vor fi agreaţi de AFM, am solicitat unei astfel de firme să explice, cât se poate de succinct şi de clar, ce este de făcut.

Explicaţiile au fost oferite de Paul Varga, administrator la firma Green Seiro SRL din Sibiu.

Firma are experienţă în domeniu, în condiţiile în care, potrivit propriilor date, a montat în mai multe ţări europene (Germania, Polonia, Grecia) parcuri fotovoltaice cu o capacitate însumată de 100 MW, iar în România a montat deja pe acoperişurile caselor sisteme on şi off-grid de circa 1 MW.

Iată explicaţiile reprezentantului firmei Green Seiro:

In primul rand trebuie sa stim ca acesti 20.000 RON reprezinta 90% din valoarea totala a unui sistem fotovoltaic, iar restul de 10% trebuie sustinuti de catre beneficiarul sistemului. De exemplu, un sistem are valoarea de 22.000 Ron (sistem de aproximativ. 2.5kWp – 3kWp) , 20.000 RON sustine AFM iar 2000 RON sustine beneficiarul.
Sistemul de 3kWp poate produce aproximativ 356kWh in medie, lunar.

Pentru un sistem de 3 kWp cu un randament de 15%, tinand cont de o crestere de 1% pe an a pretului energiei electrice, si o scadere a randamentului panourilor de 0,5% pe an, economisiti aproximativ 22.800 RON pe durata de viata a sistemului.

Pasii care trebuie urmati pentru obtinerea celor 20.000 RON de la stat pentru instalarea unui sistem fotovoltaic:

1. Beneficiarul trebuie sa mearga la un instalator validat de AFM, pentru inscriere.

2. La instalator trebuie sa se prezinte cu urmatoarele documente:
– Cerere de finantare tehnoredactata (anexa nr.4 din ghid) (se gaseste pe site-ul AFM sau la instalator);
– Copie act de identitate (valabil la data inscrierii);
– Extras Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate;
– Certificat de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat emis pe numele beneficiarului;
– Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale.

In termen de 90 de zile de la publicarea centralizatoarelor cu solicitantii aprobati, acestia au obligatia de a prezenta ATR (Aviz tehnic de racordare,) care se obtine de la distribuitorul de energie electrica, in copie la instalatorul sistemului.

De aici totul tine de instalator, pentru depunerea si obtinerea finantarii fondurilor.

Exista si a doua varianta de finantare pentru locuintele izolate, neracordate la reteaua nationala de distributie.
In acest proiect vorbim despre suma de 25.000 RON oferita de AFM (100% din valoarea cheltuielilor eligibile) inclusiv TVA, pentru fiecare imobil aflat la o distanta de cel putin 2 km fata de reteaua de distributie a energiei electrice.
La acest proiect actele necesare sunt relativ la fel si dar, pe langa cele mentionate mai sus, adaugam urmatoarele:
– certificatul de atestare privind obligatiile la Fondul pentru mediu, emis pe numele solicitantului;
– hotararea consiliului local privind acordul de participare in cadrul programului;
– acordul detinatorului gospodariei privind participarea in cadrul programului in conditiile prevazute in ghid. (anexa nr. 3 din ghid).

 

27 comentarii la “Programul care oferă 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice, aproape de start. Cum pot fi accesați banii

 1. Am o casa in Comandau amprenta.la sol 100m/p, ( parter, etaj ,mansarda),poate fi încălzită iarna cand temperaturile pot fi si de -27 grade?Multumesc, anticipat!

  1. Acestea sunt panouri fotovoltaice, pentru producerea de energie electrica nu panouri solare, pentru producerea de apa calda menajera

   1. Pai da d-le Mugurel C, sunt panouri fotovoltaice care produc curent electric, si care poate pune in functiune o ” centrala termica electrica „care la randul ei produce apa calda menajera!!!

   2. UN PROGRAM DE DOI BANI:
    panouri fotovoltaice cu 3KW/zi

    costurile prea mari. platesti 2500 lei numai tu si statul iti da 20 000 lei. Mai platesti montarea lor 600-800lei. Total peste 3100 lei platiti numai de tine. In mod normal, o familie consuma cam 4-5 KW/zi, Prin acest program doar 3KW/zi vor fi economisiti (datorita panourilor). Restul 1-2 Kw/zi platesti in continuare tu. Sa nu mai aud pe cineva ca ce-ti ramane versi in retea pe niste bani de nimic. Nu-ti ramane niciun kw. Apoi, pretul unui kilowatt cu toate taxele incluse (cogenerare, transport, certificate verzi, etc) este 0,66lei. Asta inseamna ca pt o luna tu nu mai platesti (economisesti) 3KW/zi * 30zile * 0,66lei = 59 lei, deci pe un an economisesti 59 *12 = 712 lei. Tinand cont ca investitia ta este de peste 3100 lei, practic dupa 4-5 ani se amortizeaza cheltuiala. (3100/712). Se merita?

    panouri fotovoltaice cu 5KW/zi

    costurile prea mari. platesti 14 100lei (da ati auzit bine) numai tu si statul iti da tot 20 000 lei.
    Nu-ti amortizezi cheltuiala NICIODATA. Deci nici asta nu se merita.

  1. Sistemul include si acumulatori. Nu cred ca s-a stabilit si pretul energiei injectate in sistem. Sigur va fi mai mic decat cel furnizat de retea.

 2. Pentru acest tip de sistem mai este necesara stocarea, respectiv mai sunt necesari acumulatori?
  Care este pretul oferit pentru energia livrata in retea?

  1. Alegerea sistemelor fotovoltaice este legata de situatia actuala a alimentarii cu energie electrica a locuintei.

   Daca este o locuinta izolata (nelegata la SEN) sau la o distanta mare de reteaua nationala de energie electrica atunci veti opta pentru un sistem fotovoltaic cu baterii – (Sistem Fotovoltaic Off-Grid)

   In cazul in care sunteti deja conectat la retea, aveti disponibile 3 tipuri de Sisteme Fotovoltaice On-Grid:.

   Sistem fotovoltaic in care toata productia va fi injectata in retea (Full Feed In).
   Sistem fotovoltaic complex, in care prioritar este consumul energiei produse de panourile fotovoltaice iar reteaua nationala (SEN) are rol de back-up asigurand supraconsumul sau primind surplusul de energie.
   Sistem fotovoltaic ongrid cu baterii, sistem care permite instalarea sistemelor cu rol de economisire si cu posibilitatea de a bloca injectia in retea in care prioritar este consumul energiei produse de panourile fotovoltaice iar reteaua nationala (SEN) are rol de back-up asigurand supraconsumul, incarcand bateriile sau eventual primind surplusul de energie. Aceste tipuri de sisteme fotovoltaice hibride se bazeaza pe invertoarele hibride cu regulator de incarcare incorporat.
   Sistemele fotovoltaice OffGrid sunt cele mai complexe sisteme fotovoltaice si contin panourile fotovoltaice (optional turbine eoliene), Controlere (regulatoarele) de incarcare, baterii solare si invertoare.

   Invertoarele OFFGRID difera de cele ONGRID si permit mai multe functii ca managementul alimentarii cu energie al consumatorilor si al panourilor fotovoltaice precum si folosirea surselor alternative ca generatoare electrice pe combustibil sau sisteme de cogenerare.

 3. Buna ziua
  Unde gasesc instalatorii agreati de AFM pentru jud. Olt. Daca nu am cadastrul facut si nu am extras de carte funciara nu se pot beneficia de program.Va multumesc.

  1. COMUNICAT DE PRESĂ
   Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere pentru
   validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de
   panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric ă, în vederea acoperirii
   necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională în perioada 25
   ianuarie – 01 martie 2019.
   Scopul programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice,
   îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin
   utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electric ă
   necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.
   Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin
   intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a instalatorilor și
   publicarea listei acestora pe site-ul instituției – http://www.afm.ro.
   Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, con ţinutul dosarului
   de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în
   Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul
   http://www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

 4. Sunt interesat de panouri fotovoltaice am construcție noua ce trebuie sa fac unde trebuie sa merg si ce acte trebuie ca sa mă înscriu în program?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *