Programul Casa Verde, blocat. Ministrul Mediului, precizări pentru beneficiari

Mircea Fechet - Puterea Ștririlor2

Programul Casa Verde Fotovoltaice este blocat de ma bine de o lună după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată pentru instalarea panourilor. Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut că 90.000 de beneficiari așteaptă să își primească banii pentru panourile fotovoltaice, după decizia instanței bihorene.

Nu există decât două soluții în acest caz, spune ministrul Mediului: fie să mențină măsura suspendării programului „și atunci va trebui să ne găsim la niște soluții alternative pentru a-l debloca”, fie să dea dreptate Ministerului Mediului „și să ne aflăm în situația în care lucrurile, cu o mică întârziere, vor avansa și oamenii își pot instala mai repede panouri fotovoltaice pe case, lucru pe care îl așteaptă și Ministerul Mediului, și Administrația Fondului pentru Mediu și cu siguranță și cetățenii beneficiari ai acestui program”

„90.000 de familii așteaptă astăzi să vadă ce se întâmplă cu programul acesta pentru că, după cum știți în urma unui proces, Curtea de Apel Oradea a dispus suspendarea programului. Bineînțeles că Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, a atacat acea decizie. Am avut 5 zile la dispoziție să facem acest lucru, iar acum suntem în situația în care așteptăm ca instanța superioară, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție, să dispună în legătură cu acest fapt și nu sunt decât două posibilități: fie să mențină măsura suspendării programului și atunci va trebui să ne găsim la niște soluții alternative pentru a-l debloca, fie să dea dreptate Ministerului Mediului și să ne aflăm în situația în care lucrurile, cu o mică întârziere, vor avansa și oamenii își pot instala mai repede panouri fotovoltaice pe case, lucru pe care îl așteaptă și Ministerul Mediului, și Administrația Fondului pentru Mediu și cu siguranță și cetățenii beneficiari ai acestui program.

Eu nu comentez deciziile instanțelor de judecată. Bineînțeles că justiția, în speță, instanța de contencios administrativ, poate să atace orice act administrativ și îl poate anula sau îl poate suspenda, cum este în cazul de față. Noi încă n-am apucat să ne judecăm pe fond. Noi nu știm cine are dreptate acolo, dacă are dreptate firma respectivă sau dacă are dreptate AFM-ul, adică Administrația Fondului pentru Mediu. Problema este că până când o să aflăm cine e vinovat sau dacă e cineva vinovat, cei 90.000 de români stau și așteaptă. Asta e principala problemă. Instanța de contencios poate suspenda un act administrativ, cum ar fi cel de demarare a programului Casa Verde panouri fotovoltaice 2023”, a declarata ministrul Mediului,  la Puterea Știrilor.

„Asta este problema majoră!”

„Obiectul litigiului respectiv se referă la o societate comercială care în procesul de autorizare, în calitate de instalator de panouri fotovoltaice, a fost eliminată pentru că nu a răspuns la timp la niște clarificări. Ei spun că pe nedrept au fost excluși din lista firmelor care au aplicat să devină instalatori – și unele au reușit, altele n-au reușit. AFM-ul spune că a procedat corect. Cert este că au fost înscrise 800 astfel de firme, din care au fost validate doar 515 la sfârșit și cu patru sau cinci astfel de entități încă ne judecăm. Eu sper să nu fiu nevoit să reiau tot acest program pentru că nu vreau să pun oamenii din nou pe drumuri, chiar dacă totul s-a desfășurat digital și online, să reluăm tot acest proces.

Banii așteaptă în cont pentru a fi cheltuiți asta. Problema majoră este că deocamdată stăm și ne uităm la ei în loc să ajungă în conturile instalatorilor pentru ca ei să poată să își facă treaba, respectiv să instaleze panourile pe casele românilor. Sunt chestiuni unde nici eu, nici prim ministrul deocamdată nu avem ce să facem decât să așteptăm decizia instanței de judecată, respectiv Înalta Curte și sper la primul termen să aflăm dacă programul se deblochează sau nu. În măsura în care acest program nu se va debloca, bineînțeles că probabil va trebui să îmi consult colegii din minister, colegii din Administrația Fondului pentru Mediu și dacă situația o va impune și va trebui să iau o decizie care să depășească atribuțiile Ministerului Mediului, să mă consult și cu primul ministru evident că o voi lua”, a mai spus ministrul.

 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat în spetembrie că a suspendat Programul Casa Verde Fotovoltaice după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată pentru instalarea panourilor.

Reclamantă în dosar a fost firma Dhelectric Systems SRL, instalator publicat pe site-ul AFM pe 28 august 2023.

Pe 12 mai 2023, Administraţia Fondului pentru Mediu a cerut, prin aplicația informatică a Programului Casa Verde Fotovoltaice instalatorului Dhelectric Systems SRL să încarce în aplicaţie, în termen de 5 zile lucrătoare, atestatul emis de ANRE de tip B sau alte atestate care includ competenţele de tip B, pentru că acest document lipsea din dosarul depus de firmă pentru participarea la program.

Pentru că firma nu a încărcat documentul în aplicație, AFM i-a respins dosarul, așa cum impune legea. Decizia AFM a fost postată pe 28 august 2023 pe site-ul AFM.

Ministerul Mediului a sesizat pe 8 septembrie Parchetul General pentru suspiciunea scurgerii de informații în favoarea unor firme în programul Casa Verde, după ce Corpul de Control al ministrului Mediului a făcut verificări.

Aceștia s-au plâns că au fost căutați pe mail sau telefonic pentru oferte de instalare, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

Lista cu instalatorii validați pentru instalarea panourilor fotovoltaice în programul Casa Verde a fost publicată de Administrația Fondului pentru Mediu, iar printre cele 500 de firme validate se află și cele reclamate că ar fi avut acces ilegal la datele personale ale participanților în program.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: