Invitat marți în studioul Puterea Știrilor, vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), Adrian Corbu, a oferit noi detalii cu privire la reluarea Programului Casa Verde Fotovoltaice.
Amintim că Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi reluat în zilele următoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, în şedinţa din 13 decembrie, să ia act de renunţarea la judecată a societăţii Dhelectric System SRL, care a contestat derularea programului. Ministerul arată că AFM se află în ultimele faze de evaluare a celor 93 de noi instalatori care au depus dosarele, iar în ediția curentă din 2023 a programului vor fi instalate 90.000 de sisteme.
Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat printr-o decizie a instanţei, în luna septembrie, ca urmare a demersului juridic al acestei societăţi, care a contestat respingerea sa în prima sesiune de validare a instalatorilor. La iniţiativa ministrului Mediului, Mircea Fechet, s-a organizat în luna noiembrie, la sediul MMAP, o întâlnire de mediere între părţi, în cadrul căreia societatea şi-a asumat să renunţe la proces, în cazul în care se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor. Ulterior, odată cu deschiderea unei noi sesiuni, societatea în cauză a transmis către ÎCCJ şi respectiv Curtea de Apel Oradea cererile de renunţare la procesul intentat AFM.
Ce trebuie să știe beneficiarii programului
„La inițiativa Ministerul Mediului, prin dl ministru, noi am participat la mai multe ședințe cu operatorul respectiv în care am convenit ca noi, ca și entitate – Administrația Fondului pentru Mediu – să deschidem o nouă sesiune pentru instalatori, că nu puteam să deschidem o sesiune doar pentru un instalator. A trebuit să dăm acest drept oricărui instalator care ar fi vrut să se înscrie în acest program. În cadrul sesiunii s-au înscris 93 de dosare, instalatori care vor să participe în acest program. Din acestea avem 76 admiși, 12 sunt respinși, cinci sunt cu posibilitate de remediere.
Noi sperăm, având în vedere că nu trebuie decât să ia act act de renunțarea la dosar, atât a noastră, cât și a petentului, teoretic, n-ar trebui să dureze mai mult de câteva zile să redacteze hotărârea, având în vedere că nu trebuie să introducă în aceasta o motivare, ci doar o să constate că ambele părți au renunțat la acțiuni. Noi, teoretic am evaluat, am făcut tot ceea ce ține de AFM pentru deblocarea programului. Așteptăm efectiv hotărârea redactată din partea ambelor instanțe. Cu siguranță până la sfârșitul acestui an se va relua și se va rezolva această problemă privind Programul Casa Verde Fotovoltaice, a declarat vicepreședintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), Adrian Corbu, la Puterea Știrilor.
Casa Verde Fotovoltaice va continua și în 2024
„Astăzi programul este în următoarea situație: o parte dintre cei care au depus dosarele și-au ales deja un instalator, mai avem un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari care nu apucaseră să-și aleagă instalatorul. Nu au ales încă instalatorul și au tot încercat să-l să-l aleagă, dar platforma, în momentul în care instanța a hotărât suspendarea programului, noi am suspendat și orice activitate în platformă, astfel încât să nu se mai poată face niciun fel de operațiune pe acest site. În momentul în care noi vom face public, vom ieși cu un comunicat și vom anunța că s-a deblocat platforma, cei care nu și-au ales instalatori până acum sunt în punctul în care își vor alege instalatorul și vor demara procedurile de instalare a panourilor, iar cei care au făcut deja procedura asta pot să instaleze fără nicio problemă panourile respective.
În primul rând, cu siguranță Programul Casa Verde Fotovoltaice va continua, având în vedere cât de mare este interesul pentru acest program. Anul acesta fondurile au fost epuizate foarte repede, și e clar că în România încă există un interes foarte, foarte mare pentru astfel de programe și îl vom relua și anul viitor. Vestea bună este că valoarea va rămâne aceeași, tot la 20.000 lei și programul va fi reluat și anul viitor. Încă o veste bună este faptul că instalatorii care s-au înscris deja în program nu vor trebui să mai facă acest pas și în sesiunea următoare, ceea ce cumva mă face să mă gândesc că nu vom mai întâmpina această problemă și anul viitor”, a mai susținut vicepreședintele AFM.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News