Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, spune că programul PNL, „România prosperă şi sigură”, ilustrează angajamentul partidului de a sprijini sectorul privat prin păstrarea cotei unice de impozitare și a pragului pentru microîntreprinderi. PNL își propune și să creeze 400.000 de noi locuri de muncă până în 2028 și să crească salariul mediu net de la 5.000 lei la 7.000 lei.
Programul „România prosperă şi sigură” este expresia „unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului, care îmbină respectul pentru drepturile individuale, libertatea economică și inițiativa privată cu preocuparea pentru familie, comunitate, țară”, potrivit liderului PNL.
Liberalii sunt de părere că, într-un context economic în care România are nevoie de infrastructură, menținerea ritmului de investiții, în special a celor private, este esențială pentru continuarea creșterii economice. Iar cota unică de impozitare joacă un rol crucial pentru stabilitate și predictibilitate fiscală, două elemente extrem de importante pentru investitori, atât interni, cât și externi – se arată în programul „România prosperă şi sigură”, care vizează perioada 2025-2028.
Viziunea PNL cu privire la cota unică de impozitare: încurajarea mediului de afaceri care susține creșterea PIB-ului
Nicolae Ciucă spune că PNL e singurul partid care dorește menținerea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani și care vrea menținerea plafonului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderile eligibile pentru o cotă de impozit de 1%.
Astfel, creșterea economică constantă din ultimii ani în România a fost susținută într-o mare măsură de creșterea nivelului investițiilor private, acestea contribuind semnificativ la dezvoltarea infrastructurii, crearea de noi industrii și sporirea competitivității pe piața globală. Faptul că în 2023 investițiile private au ajuns la 21,6% din PIB demonstrează că, sub un regim fiscal stabil și favorabil, România poate atrage capital și poate susține o creștere economică robustă.
Schimbările în politicile fiscale de impozitare trebuie să ia în considerare atât ciclurile prin care trece o economie, cât și ritmul creșterii economice reflectat în PIB. Guvernul trebuie să se asigure totodată că politicile de impozitare nu descurajează investițiile private într-o economie, iar cota unică de impozitare este necesară, cel puțin pe termen mediu, pentru încurajarea mediului de afaceri care susține creșterea PIB-ului. Investițiile private sunt motorul principal al creșterii economice, contribuind la crearea de locuri de muncă, inovație și dezvoltare: fără menținerea cotei unice de impozitare, mediul de afaceri şi investitorii ar putea fi descurajați să injecteze capital în economie, ceea ce ar putea duce la o stagnare economică.
Scăderea plafonului de impozitare va produce o potențială destabilizare a mediului de afaceri, afectând în special microîntreprinderile care reprezintă un segment vital al economiei naționale. În România, conform datelor de la MFE, există aproximativ 343.000 de microîntreprinderi care ar fi afectate de scăderea acestui plafon, însumând o cifră de afaceri de aproximativ 149 miliarde de RON. Ecosistemul microîntreprinderilor din România este o componentă vitală a economiei naționale, contribuind semnificativ la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea locală.
În timp ce statele din Vestul Europei, precum Germania, Franța sau Olanda, au ajuns deja la un nivel de investiții satisfăcător care să permită populației un nivel de bunăstare ridicat, România nu se află încă la același nivel de dezvoltare economică și investiții ca statele din Vestul Europei care au avut decenii de stabilitate politică și economică pentru a-și construi infrastructuri robuste și investiții constante. Aceste țări beneficiază de un climat de afaceri matur, în care impozitarea progresivă nu descurajează semnificativ investițiile private, datorită forței lor economice și a piețelor interne mari și stabile. România nu a ajuns la acest nivel de dezvoltare chiar dacă înregistrează creșteri economice constante în ultimele decenii.
Stabilitate și predictibilitate fiscală
În ultimii 4 ani, în timpul guvernărilor liberale, România a înregistrat cele mai semnificative creșteri economice post-pandemie – 5,7% în anul 2021 și 4,1% în anul 2022, menținând România în topul statelor membre la nivelul UE privind creșterea economică.
O caracteristică importantă a guvernări liberale și a aportului liberal în politicile guvernamentale din ultimii 5 ani a fost reprezentantă de o creștere continuă a nivelului investițiilor la nivel național. Ponderea investițiilor naționale la sfârșitul anului 2019 era de 23% din PIB din care 3,5% investiții publice și 19,5% investiții private, însumând un total de 244 mld lei ca valoare nominală. În anul 2023 acestea aproape ca s-au dublat crescând cu 3,9% ca pondere în PIB, la 26,9%, din care 5,3% investițiile publice și 21,6% investiții private, atingând un total de 431 mld lei ca valoare nominală.
În ceea ce privește soldul numerar al investițiilor publice finanțate, acestea au depășit pentru prima data valoare de 100,7 mld lei în anul 2023, Partidul Național Liberal fiind cel care a solicitat la momentul elaborării bugetului general consolidate, un nivel de minim 6,3% din PIB dedicat investițiilor publice pentru anul 2023.
„Într-un context economic în care România are nevoie de infrastructură, menținerea ritmului de investiții, în special a celor private, este esențială pentru continuarea creșterii economice. Cota unică de impozitare joacă un rol crucial pentru stabilitate și predictibilitate fiscală, două elemente extrem de importante pentru investitori, atât interni, cât și externi. Creșterea economică constantă din ultimii ani în România a fost susținută într-o mare măsură de creșterea nivelului investițiilor private, acestea contribuind semnificativ la dezvoltarea infrastructurii, crearea de noi industrii și sporirea competitivității pe piața globală. Faptul că în 2023 investițiile private au ajuns la 21,6% din PIB demonstrează că, sub un regim fiscal stabil și favorabil, România poate atrage capital și poate susține o creștere economică robustă”, mai subliniază noul program PNL prezentat de Nicolae Ciucă.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News