Programul de guvernare al PNL: Investițiile în tineri înseamnă investiții în viitorul economic și social al țării

Nicolae Ciuca

Tinerii reprezintă viitorul oricărei țări, iar pentru România, investițiile în tineri înseamnă investiții în viitorul economic și social al țării – spun liberalii în programul de guvernare. Să vedem concret ce ar însemna asta! 

Un obiectiv esențial pentru tineret în cadrul programului de guvernare vizează crearea unui cadru legislativ organizat, simplificat
și adaptat nevoilor actuale ale tinerilor din România. În acest sens, PNL va urmări definitivarea procesului de modernizare a Legii Tinerilor (350/2006) și a Legii pentru înființarea centrelor de informare și consiliere pentru tineret (333/2006), utilizând rezultatele consultărilor publice anterioare.

Aceste modificări vor permite alinierea cadrului legislativ la realitățile actuale, în beneficiul tinerilor și al comunităților din care fac parte. În plus, este necesară actualizarea normelor de cheltuieli pentru realizarea programelor de tineret, prin modificarea HG 259/2006, astfel încât alocările financiare să fie corelate cu rata inflației. Operaționalizarea Consiliului Interministerial pentru Tineret va facilita o colaborare mai strânsă între diferitele ministere, asigurând o abordare unitară și eficientă a politicilor de tineret. Totodată, este prevăzută revizuirea HG 801/2004 pentru ca activitățile caselor de cultură ale studenților să fie mai bine orientate către nevoile și aspirațiile tinerilor beneficiari.

Nicolae Ciucă: Tinerii vor schimbarea, oameni buni

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, se numără printre politicienii conștienți de valoarea noii generații și de necesitatea schimbărilor care să ajute noua generație pe drumul ei.

„Tinerii vor schimbarea, oameni buni, şi când vă spun chestiunea asta, mă trec fiorii. Tinerii vor schimbarea pentru că ei aşteaptă de la noi, ceva mai bun. Suntem cu ei la masă, suntem cu ei printre noi şi aşteaptă de la noi să le dăm ceva mai bun, să le dăm un viitor, să le dăm o siguranţă, să le dăm predictibilitate.

Nu poţi să faci chestiunea asta dacă nu există nicio perspectivă de dezvoltare.”, a declarat Ciucă.

De asemenea, PNL propune elaborarea unei Legi a taberelor, care va reglementa organizarea, monitorizarea și controlul activităților de acest tip, asigurând astfel condiții optime pentru dezvoltarea tinerilor în cadrul programelor recreative și educative.

Reglementarea cadrului juridic al Fundațiilor Județene pentru Tineret și al Fundației Naționale pentru Tineret reprezintă un alt pas necesar pentru crearea unui ecosistem legislativ coerent. În acest context, clarificarea situației juridice și cadastrale a patrimoniului din domeniul tineretului și sportului, atât la nivel național, cât și local, va contribui la gestionarea mai eficientă a resurselor și la punerea lor în slujba tinerilor.

Și PNL oferă case ieftine pentru tineri

PNL își propune să finalizeze construcția a 5.000 de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, și a 1000 de locuințe de serviciu, prin intermediul Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL).

Aceste locuințe vor sprijini tinerii, specialiștii din sănătate și educație, precum și alte categorii sociale, oferind soluții de locuire accesibile. Până în prezent, ANL a finalizat 38.000 de unități locative, incluzând locuințe pentru tineri, specialiști și comunități dezavantajate, precum cele ale romilor. În plus, PNL își propune să construiască 3.000 de locuințe sociale la nivel național, în cadrul Programului de construcții de locuințe sociale. Aceste inițiative sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor de locuire ale categoriilor sociale vulnerabile și pentru a contribui la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din România.

Consolidarea sectorului de tineret în mediul rural

Consolidarea sectorului de tineret în mediul rural este de asemenea, o prioritate, având în vedere importanța susținerii educatorilor și
lucrătorilor de tineret, precum și a structurilor formale și informale care interacționează cu tinerii. Aceasta va include și facilitarea
accesului tinerilor la o educație de calitateîn limba maternă, oferindu-le în același timp oportunități de dezvoltare personală, profesională și socială. Mai mult decât atât, se vor dezvolta oportunități culturale pentru tinerii din mediul rural, pentru a le permite să își exprime și să își cultive identitatea locală, regională și europeană.

Stimulente pentru angajarea tinerilor din medii defavorizate

Liberalii mai susțin că este necesar să se acorde facilități agenților economici care angajează tineri din medii defavorizate. În acest sens, se vor dezvolta scheme de stimulente financiare pentru angajare, diversificând și extinzând astfel oportunitățile de formare și integrare profesională pentru tinerii absolvenți.

De asemenea, se va pune accent pe îmbunătățirea cursurilor de formare profesională a adulților tineri cu vârsta de până la 35 de ani, adaptând aceste cursuri la cerințele pieței și asigurând accesul lor la programe de formare de calitate. O atenție specială va fi acordată sprijinirii Unităților Administrativ Teritoriale (UAT-uri) în integrarea tinerilor instituționalizați, asigurând astfel o tranziție eficientă a acestora către viața de comunitate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: