România are nevoie de modernizarea și eficientizarea marilor sisteme publice, de transparență și integritate în toate autoritățile statale. Cu toate îmbunătățirile vizibile care s-au realizat în ultimii ani, sistemul de sănătate românesc continuă să nemulțumească pe majoritatea celor care apelează la el. Saltul calitativ așteptat de cetățeni în privința sistemului de sănătate nu depinde numai de alocarea resurselor, ci și de o schimbare de paradigmă, susție PNL în programul său de guvernare.
PNL îşi propune să finalizeze modernizarea a 50 de spitale mari prin intermediul finanțării din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Programul Operațional Sănătate (POS). Aceste investiții, care depășesc 24 de miliarde de lei, vizează construirea de noi unități și modernizarea celor existente pentru a îmbunătăți infrastructura spitalicească la nivel național. Prioritatea este acordată spitalelor județene și regionale, unde lucrările includ dotarea cu echipamente medicale moderne, digitalizare și tranziție verde.
Prin programul de guvernare, liberalii vizează alocarea unei finanțări adecvate pentru medicina primară și ambulatorie, pentru a
îmbunătăți accesul la servicii medicale de bază, mai ales în zonele izolate și defavorizate.
Aceste propuneri reflectă o abordare strategică pentru a crește accesul și calitatea serviciilor de sănătate la nivelul primar, adresând nevoile
fundamentale ale cetățenilor, în special ale celor din zonele mai puțin deservite.
Mai mulți bani, mai puțină birocrație
PNL își propune o amplă restructurare a domeniului sănătății, menționând că Președintele României trebuie să fie catalizatorul acestei schimbări, oferind o umbrelă sub care sănătatea să fie cu adevărat considerată un domeniu prioritar.
• Finanțare crescută pentru medicina de familie: Se propune ca cel puțin 8% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate să fie alocat pentru medicina de familie, cu o creștere treptată a rolului său pentru a reduce numărul internărilor evitabile prin monitorizare și prevenție a bolilor cronice.
• Debirocratizare: Se urmărește simplificarea proceselor administrative între medicii de familie și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a permite medicilor să își concentreze mai mult pe pacienți și pe asigurarea unui acces facil la servicii.
• Extinderea accesului la servicii în zone izolate: Programul propune dezvoltarea unui program de acoperire a serviciilor medicale pentru populațiile defavorizate, în special în zonele greu accesibile, inclusiv pentru servicii de medicină generală, stomatologie și alte
servicii medicale auxiliare.
• Reducerea presiunii asupra spitalelor: Se subliniază necesitatea extinderii serviciilor de medicină primară și ambulatorie pentru a reduce solicitările asupra spitalelor și a unităților de primiri urgențe. Astfel, printr-o mai bună acoperire a nevoilor de bază în sistemul de sănătate, se speră că se va evita suprasolicitarea spitalelor și se va îmbunătăți starea de sănătate generală a populației.
Toate aceste măsuri necesită o asumare politică largă, dialog, dezbateri ample, campanii de informare și de conștientizare a problemelor de sănătate publică, precum și a problemelor sistemului de sănătate și a soluțiilor propuse.
Președintele poate facilita dialogul între Guvern, Parlament și autoritățile locale, poate promova investițiile și accesarea fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, poate susține și iniția campanii naționale de conștientizare și prevenție, poate pleda pentru politici publice eficiente.
„Dincolo de ceea ce pot eu și mă angajez să fac, am în spate un partid, care prin numărul de aleși locali și-a asumat un program: Familie, comunitate, țară”, a reiterat, încă o dată, Nicolae Ciucă, vorbind despre candidatura sa la președinție susținută de PNL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News