Skip to content
Opinii & Analize

Programul de guvernare al USRPLUS e pentru România bogaților, săracii sunt ignorați

marius constantin
" "

Dacă citim programul de guvernare al USRPLUS, prezentat în acest weekend, înțelegem din prima că România este un stat bogat, în care nu există sărăcie, nu există excluziune socială, nu există salarii mici și tot ceea ce ne-ar mai lipsi ar fi să corectăm câteva legi pe justiție și să le dăm internet de mare viteză tuturor românilor. Și dacă vom analiza fiecare punct al programului, ne dăm seama că totul e o minciună și se bazează pe un guvern care și-a arătat deja ineficiența, mai exact guvernul condus de Dacian Cioloș.

USRPLUS vrea să modifice legile din Justiție: „Vom repara tot ce a distrus PSD în materie de Justiție, de la corectarea legilor Justiției și desființarea Secției Speciale la repornirea activității DNA, reincriminarea neglijenței în serviciu și revenirea la vechea definiție a abuzului în serviciu”. 

" "
" "

Dar tocmai guvernul condus de Dacian Cioloș este cel care a contribuit decisiv la eliberarea mai multor infractori periculoși, când Raluca Prună, fost ministru al Justiției, a introdus recursul compensatoriu. 

Tot guvernul condus de Dacian Cioloș a dat una dintre cele mai mari lovituri justiției, noaptea ca hoții, atunci când a modificat Codul Penal și Codul de procedură penală prin Ordonanță de Urgență, ceva ce nici măcar PSD n-a făcut. Nimeni n-a fost consultat, nu a existat dezbatere publică, ci totul s-a rezolvat pe ascuns și publicat direct. Dar chiar și acele modificări au fost găsite neconstituționale de CCR. Modificarea Codului Penal prin Ordonanță de Urgență este o încălcare a statului de drept, așa cum au decis multe instituții internaționale. 

USRPLUS promite „internet pentru toți. Oricine, oriunde, să aibă acces la internet de mare viteză”. Într-o țară în care 30% dintre români nu sunt conectați la o rețea de apă potabilă. 75% dintre români nu sunt conectați la rețeaua de gaze. 10 milioane de români trăiesc cu celebrul veceu în curte. 1 din 3 copii români trăiesc sub pragul de sărăcie. România este pe penultimul loc în UE în privința salariilor. 

USRPLUS ne arată, încă o dată, cât de rupt este de realitatea din România și că nu cunoaște cele mai grave probleme ale acestei țări. Mai rămâne doar să le dea oamenilor și un abonament la Netflix și toate problemele s-au rezolvat. Această distanță dintre USRPLUS și realitate rezultă tocmai din faptul că partidul este format din afaceriști și oameni cu un nivel de trai foarte ridicat, oameni bogați care trăiesc la Viena sau Bruxelles, oameni care au studiat în facultăți private pe banii părinților. 

În ultimii ani, USR a cerut de mai multe ori privatizarea sistemului de asigurări de sănătate, ceea ce ar duce la prăbușirea imediată a sistemului public de sănătate. Claudiu Năsui este unul dintre cei mai mari susținători ai acestei privatizări, cerând dispariția CNAS. Cum n-a mai rămas mare lucru de privatizat, pluseriștii caută cu orice preț să pună sănătatea oamenilor pe această listă. Numai că în campania electorală nu au curaj să recunoască acest lucru deoarece ar pierde voturi imediat. De asemenea, USR a militat și pentru mai multe școli private, în loc să propună școli moderne pentru toți copiii, mai ales acolo unde școlile stau să cadă ori au toaleta în curte. Nu mai vorbim de faptul că multe școli nu au săli de sport, calorifere sau cantină pentru elevi.

Eliminarea impozitului pentru primii 2.300 de lei câștigați de un muncitor e un proiect nerealist al pluseriștilor. De ce ar trebui un angajat cu salariul brut de 15.000 de lei să nu mai plătească impozit pentru primii 2.300? Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda sunt toate state în care există impozitare progresivă a veniturilor și salariile mari sunt taxate chiar și cu peste 50%, în timp ce USRPLUS vrea să scadă taxele și impozitele pentru salariile mari. Și aceste țări impozitează toate veniturile, nu doar salariile. E un paradox românesc – săracii din România plătesc cele mai mari taxe, comparativ cu alte state, în timp ce bogații din România plătesc cele mai mici taxe, în comparație cu situația din alte țări. 

Programul USRPLUS e programul unui partid de nișă, concentrat pe o mică parte din electorat și fără nicio soluție pentru problemele grave și urgente din România. Cu așa program de guvernare și rezultatul de la alegerile locale va fi pe măsură. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *