Skip to content
Politică

Programul de guvernare PNL, capitolul Sănătate: 6% din PIB și fonduri europene de 4,6 miliarde de euro

Inquam Photos / Octav Ganea

PNL promite, în programul de guvernare 2021-2024, reclădirea sistemului medical prin ”asigurarea managementului financiar, logistic și sanitar al tuturor resurselor existente și organizarea acestora în funcție de evoluția epidemiologică”.

Programul PNL de guvernare, capitolul Sănătate:

– Pregătirea logistică a distribuției vaccinului anti-Sars-Cov2 și implementarea unei strategii eficiente de vaccinare – primul trimestru din 2021.

– Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB;

– Utilizarea eficientă a fondurilor europene dedicate domeniului sănătății în perioada 2021-2027 în valoare de peste 4,6 mld. Euro.

– Finalizarea celui mai amplu program de dotare al spitalelor publice din România, derulat în 2020 prin POIM, cu 297 de proiecte în valoare de 1,3 mld. Euro;

– Dezvoltarea asigurărilor complementare şi suplimentare de sănătate cu creșterea fondurilor private ca sursă alternativă de finanțare.

Resurse umane

– Creștem numărul locurilor alocate diferitelor specialități la rezidențiat, astfel încât să fie asigurat necesarul de specialiști în domenii prioritare pentru păstrarea lor în țară.

Prevenția

– Extinderea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară şi ambulatorie cu o creștere graduală a ponderii medicinei primare în cadrul bugetului FNUASS la 10% până în anul 2024;

– Încurajarea prevenției în sănătate prin campanii de informare a vaccinării și aprovizionarea sistemului sanitar cu vaccinuri;

– Extinderea programelor naţionale de screening și finanțarea acestora cu fonduri de la UE în domeniul bolilor cronice cu cea mai mare incidenţă.

Digitalizare

– Înființarea agenției e-Health care să coordoneze toate activitățile sistemului informatic din sistemul de sănătate;

– Optimizarea Dosarului Electronic de Sănătate și extinderea reglementărilor în domeniul telemedicinei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *