Skip to content
Puterea Știrilor Video

Programul IMM Invest vine cu schimbări în 2021. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Perioada de depunere mai mare, plafoane dublate, beneficiari mai mulți

psnews.ro
" "

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a explicat care vor fi schimbările în ceea ce privește aprobarea prelungirii programului IMM Invest de către Guvern.

„Miercuri a fost o ședință maraton în ceea ce privește aprobarea programelor pentru mediul de afaceri, pentru că sunt trei măsuri foarte importante pe care Guvernul României le-a luat.

" "
" "

Prima măsură este continuarea programului IMM Invest, un program care anul trecut și-a dovedit impactul pozitiv asupra mediului de afaceri, unde au fost finanțate 127.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Suma pe care sistemul financiar bancar a acordat-o pentru credite s-a ridicat undeva la 16 miliarde. Statul român, prin Ministerul de Finanțe, a garantat 14 miliarde. Impactul fiscal a fost foarte important în sensul în care statul a a plătit doar 300 de milioane ajutor de stat și s-au întors din taxe și impozite înapoi aproximat 12,9 miliarde”, spune Nancu.

De asemenea, acesta a prezentat schimbările care se vor aplica în cazul programului IMM Invest.

”În primul rând, s-a prelungit perioada de depunere. Înainte era până la sfârșitul anului, 31 decembrie, acum el s-a prelungit până la sfârșitul anului curent, adică până la 30 decembrie 2021.

S-au dublat plafoanele. Știți foarte bine că aceste programe pe care Guvernul le-a aprobat erau însoțite de o schemă de ajutor de stat. La IMM Invest există cele două linii: o linie cu capital de lucru și o linie cu capital de investiții. Pe capital de lucru e pe o perioadă de 3 ani cu posibilitatea de prelungire încă 3 ani, deci 6 ani. Suma maximă pe care o poate aproba o întreprindere mică și mijloace este de 5 milioane pe capital de lucru și 10 milioane pe capital de investiție. Ajutorul de stat constă în faptul că se plătește de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă comision de garantare, comision de risc și dobânda pe o perioadă de 8 luni de zile. Acest plafon, de ajutor de stat pentru orice întreprindere mică și mijlocie era de până la 800.000 de lei pe cadru temporar. Comisia a dublat acest plafon, ajungându-se pentru o o întreprindere mică și mijlocie la 1,6 milioane de lei ajutor de stat în cadrul acestui IMM.

În agricultură s-a dublat de la 200.000 la 400.000. În agricultura primară de la 120.000 la 240.000. Aceasta este prima modificare.

A doua modificare a programului IMM Invest, la solicitarea Guvernului României și la solicitarea Comisiei Europene, intră o mai mare categorie de beneficiari: profesiile liberale care până acum nu erau în cadrul acestui program, intră întreprinderile mici cu capitalizare medie, care depăși cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, dar se încadrează pe numărul de salariați, sau cele care au număr de salariați mai mare de 249, dar se încadrează cu active totale sau cifre de afacere de sub 50 de milioane de euro. Aceștia nu erau incluși în program și prin programul 2021 s-a mărit gama de beneficiari a mediului de afaceri.

Perioada de grație de un an și jumătate a rămas.

Programul s-a publicat vineri seară în Monitorul Oficial, urmează ca săptămâna aceasta să intrăm cu normele de implementare prin hotărâre de Guvern.

Acum oamenii se pot înscrie pe platforma IMM Invest care încă nu a fost oprită, este o prelungire. Noi, între timp, pe lângă acest mecanism de a legifera prin ordonanță de urgență prin cea făcut Guvernul, am invitat băncile să se înscrie în programul IMM Invest și la un plafon de 15 miliarde, unde un miliard este pentru programul AGRO Invest, deja s-a subscris undeva la 18 miliarde.

Vom folosi un mecanism în funcție de cât a cheltuit fiecare bancă anul trecut și urmează ca până la apariția normelor să avem și alocarea pe fiecare bancă. Am lucrat în paralel, astfel încât, într-un timp cât mai scurt, să operaționalizăm programul.

Întreprinzătorii, odată cu apariția programului în Monitorul Oficial prin Ordonanță de Urgență, prelungindu-se și având un buget alocat, ei se pot duce la instituțiile financiar bancare care analizează. Încercăm ca acești timp, între noi și bancă să fie cât mai puțini. Noi sperăm ca săptămâna viitoare să fie acordate primele garanții în acest program.

Plafonul de garantare este identic. Anul trecut, Guvernul a acordat într-o primă etapă 10 miliarde, după care a venit în septembrie guvernul și a mai alocat 5 miliarde. Deci au fost 15 miliarde alocați. A mai fost o realocare în decembrie, dar per total, s-a mai obținut de la Comisia Europeană 30 de miliarde. 15 miliarde anul trecut și acum încă 15 miliarde. Anul trecut au fost doar 6 luni de implementare”, a explicat Dumitru Nancu pentru Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *