Skip to content
Societate

Programul național de transplat, controlat din umbră de un condamnat penal

Datele din Registrul Național de Transplant – care, potrivit legii, asigură monitorizarea permanentă a activității de transplant în România – ar fi ajuns să fie controlate complet din afara Agenției Naționale de Transplant, prin intermediul unei firme IT apropiate de Victor Zota, fost director al ANT în perioada 2006-2009, condamnat cu suspendare în 2014 în primul dosar de trafic de ovule umane din România.

Acuzația apare într-o plângere depusă în septembrie anul trecut la DIICOT de Anca Baculea Mureșan, care a fost directorul ANT până săptămâna trecută, iar documentul a fost obținut în exclusivitate de HotNews.ro. În plus, Victor Zota a fost, mulți ani, „coordonator național de transplant”, o funcție despre care Vlad Voiculescu spunea, în timpul mandatului său de ministru al Sănătății, că „nu există” din punct de vedere legal. Zota a fost îndepărtat din această funcție de Sorina Pintea, la începutul anului.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat, pentru HotNews.ro, că neregulile reclamate de Anca Baculea Mureșan la DIICOT în legătură cu firma Online Services S.R.L. au fost constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, în urma controlului efectuat în vara anului trecut: „Ce s-a trimis la DIICOT este ca efect al controlului Corpului de Control. Urmare a raportului Corpului de Control, s-a făcut această plângere”, a declarat ministrul Sănătății.

De altfel, Victor Zota a fost îndepărtat din funcția de „coordonator național de transplant” în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov începând cu data de 1 ianuarie 2019, printr-o decizie a ministrului Sorina Pintea, la peste 2 ani de când Vlad Voiculescu afirma public că această funcție „nu există” în legislație.

Contactat de HotNews.ro, Victor Zota, fost președinte al Agenției de Transplant și fost coordonator național de transplant, a spus că nu vrea să comenteze în niciun fel raportul Corpului de control al Ministerului Sănătății și plângerea înaintată către DIICOT, motivând: „Eu nu am văzut raportul Corpului de control și nu știu despre ce e vorba. Nu vreau să comentez pentru că eu nu am văzut raportul, nu știu ce scrie acolo și nu am ce să comentez dacă nu l-am văzut.” Întrebat de HotNews.ro ce explicație a primit în momentul în care ministrul Sorina Pintea a luat decizia scoaterii coordonării activității de transplant de la Serviciul de Ambulanță, Victor Zota a răspuns: „Nu m-a scos nimeni, nu. Nu mai e serviciul (coordonarea activității de transplant – n.red.) la Ambulanță, e Agenția de Transplant implicată.

„El și-a luat această denumire de coordonator al Programului Național de Transplant în cadrul Serviciului de Ambulanță București. Din ianuarie, această parte a programului a revenit Agenției Naționale de Transplant, pentru că am cerut, printr-o adresă, doamnei ministru să clarifice această situație, ținând cont că această coordonare națională este în atribuțiile Agenției de Transplant, și nu în ale Serviciului de Ambulanță. Și în raportul Corpului de Control de anul trecut este subliniată această idee, că au fost mai multe Ordine de ministru care, practic, au excedat legea prin faptul că Agenția Națională de Transplant nu a putut să își ducă la bună îndeplinire această atribuție esențială până la urmă„, a explicat Anca Baculea Mureșan, fosta șefă a Agenției Naționale de Transplant, pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește firma Online Services S.R.L., aceasta se află de 13 ani în preajma Agenției Naționale de Transplant – primul contract de prestări servicii cu Online Services a fost încheiat de ANT în 2006, când Victor Zota a venit la conducerea Agenției. Din acel moment, contractele cu Online Services au fost reînnoite anual, până în 2018, potrivit plângerii depuse de Anca Baculea Mureșan la DIICOT.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT, a lansat un apel public, săptămâna trecută, către noul director al Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, „să nu-l readucă în ANT pe Victor Zota” după ce, a subliniat Emanuel Ungureanu, „ministrul Pintea a luat măsura îndepărtării lui din zona de influență a transplantului”.

Domeniul transplantului a fost marcat în ultimii ani de scandaluri răsunătoare în România: cazul actorului Alexandru Arșinel, cazul Mihai Lucan și scandalul din jurul spitalului Sf. Maria din București, acreditat pentru transplant pulmonar.

Mai multe detalii legate de acest scandal sunt diponibile AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *