Skip to content
Puterea Știrilor Video

Programul ”Noua Casă” nu va scumpi locuințele, susține Dumitru Nancu (FNGCIMM): Piața reglează prețul, iar cererea rămâne aceeași

psnews.ro
" "

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre programul Noua Casă, prin care, susține oficialul, 298.000 de familii au putut să-și achiziționeze o locuință prin credit garantat de stat.

”Până în momentul de față, la 31 iulie, prin programul Prima Casă actualul Noua Casă s-au acordat 298.000 de credite, deci 298 de mii de familii au putut să își achiziționeze o casă, ca garanție au fost 29 de miliarde de lei, iar credite acordate de bănci – 41 de miliarde. Sunt niște cifre, bani injectați în economie.

În luna martie, programul Prima Casă, care funcționa, a fost schimbat de către o lege aprobată de Parlament. O lege care nu putea fi aplicată. Vă dau un singur exemplu, erau limitate ca cei care accesează programul Prima Casă nu pot avea un venit mai mic de 4.000 de lei pe persoană, iar pe familie 7.000 de lei. Devenea un program care nu era implementat.

Pe lângă că acest program a fost blocat în luna martie, Guvernul a reconstruit programul Prima Casă din temelii, în sensul că în acest moment sunt și semnale pe piață, de exemplu ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că suprafața locuibilă în România predată în 2019 este cea mai mică din Uniunea Europeană din ultimii 20 de ani”, a spus Dumitru Nancu la ”Puterea Știrilor”.

Directorul FNGCIMM a precizat că, în ultimii 20 de ani, oferta de locuințe a crescut foarte mult, în 2019 fiind livrate 67.500 de locuințe, cu 10% mai mult decât din 2008 spre 2009.

”Ce a fost atunci? Începutul crizei. Practic, oferta este foarte mare, iar cererea este blocată. Ei, Guvernul ce-a făcut? A venit și a completat programul Prima Casă numindu-l Noua Casă. În ce sens a completat? Se acordă două tipuri de credite pentru locuințele vechi și pentru locuințele noi, adică acele locuințe care au fost predate până în ultimii 5 ani de zile maxim 70.000 euro, cu garanție în nume și cont stat 50% și cu un avans de 5%.

Plafonul pentru locuințele vechi și noi a rămas același, de 70%, doar că am completat pentru acei beneficiari care își permit și au venituri mai mari și pot să își ia o locuință între 70.000 până la 140.000, dar repet, aici doar pentru locuințele noi, doar dacă te încadrezi și crește avansul. Avansul este de 15%, față de 5% cât este pe actualul program Noua Casă, deci menținem și acea măsură și facem o simplă completare și garanția în nume și cont stat este 60%. Facem un calcul. Avem 70.000 cu 5% avans și avem 140.000 cu 15% pentru cei care vor să își ia o locuință mai mare, iar deja economiile se îndreaptă spre lucrul de acasă, avem locuințe mai mari, iar România și tot studiul INS arată că locuințele românilor sunt cele mai suprapopulate pe metru pătrat. Acest program oferă celora care au posibiltatea și dezvoltatorilor să construiască locuințe mai mari”, a completat Nancu.

Directorul FNGCIMM a subliniat că prețurile locuințelor ”nu au cum să crească”, impulsionate astfel de programul Noua Casă.

”Ar rămâne aceeași cerere, pentru că lăsăm programul și pentru cei care se încadrează la 70.000 euro, dar completăm și pentru cei care au venituri mai mari, iar banca este cea care îți acordă un credit. Banca nu îți va da un credit mai mare ca să îți iei o locuință mai mică.

Oferta acum este mai mare decât a fost în 2008 spre 2009. În acest moment, piața reglează prețul, Guvernul vine doar cu acestă măsură anticiclică. Astăzi s-a publicat în Monitorul Oficial, săptămâna viitoare intră în normele de aplicare prin hotărâre de Guvern, deci la 15 august se pot aplica”, a precizat Dumitru Nancu.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *