Skip to content
Economie Societate

Programul Prima Casă 2019. Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o locuință

Programul guvernamental Prima Casă a ajuns la zece ani de la înfiinţare. Pe 1 martie 2019, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat lansarea oficială a Programului Prima Casă 2019.

Condiţiile de aplicare la Programul Prima Casă 2019 rămân neschimbate în ceea ce priveşte garanţiile acordate de stat. „Programul Prima Casa 2019 beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de băncile participante”, transmite FNGCIMM.

„Timp de 10 ani Programul Prima Casa a extins in mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu varste pana la 35 de ani, oferindu-le sansa de a achizitiona o locuinta. Eficienta si notorietatea programului se bazeaza pe parteneriatul construit intre statul roman, ca initiator, FNGCIMM, bancile finantatoare si beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unica de a accesa un credit imobiliar in conditii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% si cu costuri totale de finantare plafonate. Pana la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garantii si promisiuni de garantare pentru achizitionarea sau constructia de locuinte pe intreg teritoriul Romaniei. Suntem pregatiti de lansarea etapei corespunzatoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operationale imbunatatite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situeaza in tendintele actuale din sectorul financiar”, a declarat directorul general al FNGCIMM, odată cu începerea programului Prima Casă 2019.

Ca şi noutate, în acest an, FNGCIMM va introduce digitizarea si automatizarea fluxurilor interne de lucru. Noua aplicatie de extragere / prelucrare automata a informatiilor, denumita la nivelul FNGCIMM „Alex”, utilizeaza tehnologia OCR – Recunoasterea Optica a Caracterelor (Optical Character Recognition) si faciliteaza transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari in sistemul informatic al institutiei. Se reduce astfel la minim riscul de eroare cauzat de interventia manuala in colectarea de date necesare analizarii solicitarilor de garantare, timpul necesar solutionarii putand fi considerabil diminuat.

Condiţii Prima Casă 2019

Aplicanţii vor trebui să dispună de un avans constând în echivalentul a 5% din valoarea imobilului, să aibe vârsta sub 35 de ani şi să nu fie proprietarul unei alte locuinţe, împreună cu soţii lor sau cu alte persoane, cu suprafaţă mai mare de 50 mp, cu excepţia cotelor părţi de locuinţă dobândite prin moştenire. Odată încheiat contractul, beneficiarul creditului nu are voie să vândă locuinţa cumpărată în următorii 5 ani.

De precizat că aplicanţii pot opta pentru achiziţia unei locuinţe finalizate sau care se află în construcţie, informează News.ro

Bănci în Programul Prima Casă 2019

Plafonul maxim acordat programului Prima Casă în 2019 este de 2 miliarde de lei. Rămâne de văzut dacă acesta va fi epuizat, în condiţiile în care în anul 2018 fondurile acordate nu au fost consumate în întregime. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este instabilitatea ROBOR, care pe parcursul anului 2018 a avut o creştere majoră.

Programul Prima Casa 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Un.icredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *