Președintele Nicușor Dan a invitat toate grupurile parlamentare miercuri, la „consultări informale privind situația economică și politică a țării”, a anunțat, marți Administrația prezidențială.
Consultările încep miercuri la ora 9.00 cu PSD
„În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) din Constituția României, Președintele României, Nicușor Dan, a invitat, la Palatul Cotroceni, reprezentanții partidelor și formațiunilor politice din Parlamentul României, pentru consultări informale privind situația economică și politică a țării.
Consultările vor avea loc miercuri, 28 mai 2025, după următorul program:
Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);
Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;
Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;
Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);
Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.”
Președintele Nicușor Dan a declarat, marți dimineață, că acestea sunt consultări informale și că discuțiile vor continua.
PSD transmite că va participa cu „toată deschiderea” și cu soluții
„PSD va merge cu toată deschiderea la discuţiile de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Nicuşor Dan. Noi nu suntem nici pe departe AUR, noi suntem un partid constructiv, care are soluţii. Vom pune aceste soluţii pe masa discuiilor şi vom vedea apoi care va fi reacţia preşedintelui, reacţia celorlalte partide şi abia apoi putem ajunge la discuţii despre persoane şi funcţii”, a declarat Florin Manole, pentru Digi24.
PSD se va prezenta cu „cifre concrete”, care arată că „deja Ministerul Finanţelor şi-a făcut treaba”.
Florin Manole a spus că unii social-democrați sunt pentru intrarea la guvernare, alţii sunt împotrivă, dar decizia PSD este de „a merge mai departe” „pe principii, cu toată deschiderea”.
Manole a susținut că România nu traversează o criză, invocând declarațiile oficialilor BNR și execuția bugetară ca dovezi. El a atribuit problemele economice recente „candidatului extremist George Simion”, care „a prăbuşit cursul”.
Mihai Fifor: PSD nu merge pentru a discuta funcţii sau împărţirea puterii
Deputatul Mihai Fifor declară, marţi, că PSD nu merge la consultările cu preşedintele pentru a discuta funcţii sau împărţirea puterii, şi nu va propune un premier sau va negocia ministere. În schimb, spune Fifor, PSD va prezenta principiile ferme care nu sunt negociabile, arătând că nu vor fi de acord cu oprirea proiectelor majore de infrastructură, cu tăieri de la investiţiile locale şi naţionale şi măsuri care lovesc în românii cu venituri mici şi medii. El mai spune că numai după ce va exista o imagine clară a viziunii economice propuse de preşedinte şi celelalte partide, PSD va decide în forurile interne dacă îşi asumă sau nu intrarea la guvernare, dar se va comporta ca un partid serios şi responsabil şi va susţine, dacă va fi cazul, instalarea unui guvern funcţional şi măsurile bune pentru ţară, chiar şi din opoziţie.
PNL și USR îl propun pe Ilie Bolojan pentru funcția de premier la consultările de la Cotroceni
Partidele se pregătesc pentru consultările de mâine de la Palatul Cotroceni. PNL și USR îl vor propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru, susținând că este esențial ca viitorul guvern să fie stabil și capabil să implementeze reforme profunde.
Adrian Ioan Veștea, secretarul general interimar al PNL, a declarat: „Cred că în perioada următoare trebuie să găsim o formulă pentru formarea unui guvern cu o largă majoritate. Nu cred că ar trebui să închidem ușa dialogului. Ilie Bolojan este o persoană credibilă, așteptată de români, care a demonstrat că poate face reforme importante – atât la nivelul Consiliului Județean Bihor, cât și în perioada în care a condus Primăria Oradea. Chiar și în scurtul mandat din Senat, a arătat că este capabil. Din punctul meu de vedere, el are prima șansă.”
Dominic Fritz, președintele interimar al USR, a adăugat: „Ne dorim ca Ilie Bolojan să devină premierul României. Este și propunerea președintelui Dan Barna și sunt încrezător că vom ajunge la un astfel de rezultat în urma negocierilor. Ne vom lupta pentru viziunea președintelui nostru și vom folosi toate pârghiile disponibile. Realitatea aritmetică din Parlament arată că, fără PSD, reformele importante nu pot fi adoptate.”
Dominic Fritz, președintele interimar al USR, a adăugat: „Ne dorim ca Ilie Bolojan să devină premierul României. Este și propunerea președintelui Dan Barna și sunt încrezător că vom ajunge la un astfel de rezultat în urma negocierilor. Ne vom lupta pentru viziunea președintelui nostru și vom folosi toate pârghiile disponibile. Realitatea aritmetică din Parlament arată că, fără PSD, reformele importante nu pot fi adoptate.”
Ce ministere ar viza USR
Cei din USR ar fi stabilit deja ce ministere și-ar dori în viitorul Executiv. Aceștia ar viza, astfel, Ministerul Justiției, al Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor, care gestionează foarte mulți bani.
Tocmai de aceea vor merge la negocieri și, cel mai probabil, vor cere aceste ministere – chiar dacă este greu de crezut că cei din PSD sau din PNL ar ceda astfel de portofolii – în speranța că vor reuși să le obțină.
UDMR merge cu un mandat „larg deschis”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți că delegația Uniunii merge cu „un mandat larg, deschis”, la consultările organizate de președintele Nicușor Dan, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Președintele UDMR susține că discuția cu Nicușor Dan va fi despre „situația economică și despre buget”.
„Avem un mandat larg, deschis, să discutăm despre ceea ce e de făcut în viitorul apropiat și, bineînțeles, dacă va fi cazul, formula de guvernare, structura guvernului, mai ales programul de guvernare și acordul de coaliție, când vom ajunge acolo. Dar mâine discuția este pe situația economică și despre buget. Deci, mâine nu va fi cazul să discutăm despre ceea ce urmează. Oricum, suntem strânși de termenul de 45 de zile ale guvernului interimar. Asta înseamnă că undeva până pe 10, 11, 14 iunie trebuie să avem un guvern cu drepturi depline”, a declarat Kelemen Hunor, marți, la Parlament.
El a precizat că varianta UDMR „și prima variantă pentru toată lumea este un guvern majoritar”.
„Și eu sunt convins că va fi un guvern majoritar”, a adăugat liderul UDMR.
Kelemen Hunor crede că și PSD „va fi în guvern”.
„Președintele trebuie să propună un premier, nu PSD. Deci el, dacă va încredința domnului Bolojan formarea guvernului, domnul Bolojan va avea datoria, obligația, responsabilitatea de a crea o majoritate și sunt convins că va reuși, fiindcă PSD, așa cum cred eu, va fi în guvern”, a continuat liderul UDMR.
Întrebat despre propunerile cu care va merge la Cotroceni, liderul UDMR a spus că „sunt mai multe școli de gândire privind taxele și impozitele într-o astfel de situație”.
„Eu cred că trebuie să împărțim în două ce avem de făcut. Prima necesitate este să aducem aproape 30 de miliarde în plus la venituri, ca să ajungem la 7%, vorbim de lei, nu de euro, ca să ajungem la deficitul de 7%, dacă rămân în deficitul de 7%. Asta nu poți să-l aduci doar din tăieri, ci trebuie să vezi cum poți să crești veniturile – crescând TVA sau colectând mai bine. Creșterea TVA este cea mai simplă variantă pentru orice om, pentru orice finanțist, fiindcă pe hârtie, cel puțin imediat, vin mai mulți bani. Dar creșterea cu un punct procentual a TVA înseamnă în jur de 7 miliarde, până în 7 miliarde, și s-ar putea să oprească consumul și atunci ceea ce e pe hârtie în realitate nu va fi și sigur că va crește inflația. Din acest punct de vedere, trebuie foarte bine chibzuit”, a explicat Kelemen Hunor.
El a spus că trebuie căutată „varianta cea mai bună, cea mai potrivită și trebuie lăsat timp pentru societate, pentru oamenii de afaceri, pentru firme, pentru fiecare om să știe ce urmează”.
AUR: „Nu participăm la mascarada consultărilor cu un preşedinte părtinitor”
AUR îi transmite preşedintelui Nicuşor Dan să îşi ceară scuze pentru afirmaţiile părtinitoare şi profund nedemocratice din timpul campaniei electorale, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Dan Tanasă, arătând că faptul că l-a chemat la Cotroceni pe George Becali nu face decât să confirme obligaţiile pe care le are faţă de oamenii sistemului, relatează news.ro. Tanasă mai spune că, dacă Nicuşor Dan nu îşi cere scuze, atunci ei nu vor lua parte la o mascaradă politică pusă în scenă pentru a acoperi o nouă înţelegere de culise între vechile partide ale regimului.
„Stimate domnule Nicuşor Dan, În numele milioanelor de români care îşi doresc o schimbare reală, profundă şi ireversibilă în viaţa politică a ţării, vă solicităm public să vă cereţi scuze pentru afirmaţiile părtinitoare şi profund nedemocratice făcute în timpul campaniei electorale, în calitatea dumneavoastră de candidat la cea mai înaltă funcţie în stat. Aţi declarat, fără reţinere, că în eventualitatea în care veţi ajunge preşedinte, veţi colabora doar cu anumite partide parlamentare, excluzând deliberat formaţiuni care au primit încrederea a milioane de cetăţeni români”, a transmis purtătorul de cuvânt al AUR, într-un comunicat oficial.
Dan Tanasă arată că „această poziţie nu doar că încalcă spiritul Constituţiei, care vă obligă la imparţialitate şi la reprezentarea întregului popor, dar trădează o viziune periculoasă pentru democraţia românească, una în care preşedintele nu mai este un mediator, ci un instrument al intereselor de partid”.
„Dacă nu veţi avea decenţa şi curajul de a vă retrage afirmaţiile şi de a vă cere scuze public, considerăm că orice consultare politică pe care intenţionaţi să o organizaţi este lipsită de legitimitate şi utilitate. Nu putem gira un simulacru de dialog al cărui scop real este consolidarea unei noi trădări naţionale, prin readucerea la guvernare a aceloraşi partide ale sistemului care, în ultimii 35 de ani, au distrus economia, au îndepărtat milioane de români din ţară şi au compromis viitorul a generaţii întregi”, subliniază Tanasă.
Potrivit news.ro, el mai afirmă că „faptul că preşedintele l-a chemat la Cotroceni pe George Becali nu face decât să confirme obligaţiile pe care le are faţă de oamenii sistemului”.
„George Becali nu este o voce a poporului, ci un instrument al statului paralel, iar întâlnirea dumneavoastră cu el demonstrează limpede de cine ascultaţi şi cui vă simţiţi dator. Dacă nu vă cereţi scuze, atunci noi nu vom lua parte la o mascaradă politică pusă în scenă pentru a acoperi o nouă înţelegere de culise între vechile partide ale regimului. Nu suntem şantajabili sau ţinuţi în lesă, precum cei de la PSD, care vor trebui să execute docil orice ordin primit. Poporul român merită respect, iar România are nevoie de o schimbare profundă, nu de reciclarea aceloraşi feţe compromise.”, menţionează deputatul AUR.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News