Skip to content
Educație

Proiect: Acces gratuit pentru elevi la muzee, săli de spectacole, manifestări culturale și sportive

eurotopics.net

Un nou proiect de Ordonanță de Urgență a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prin care ar putea fi acordată gratuitate tuturor elevilor pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice. În prezent, elevii beneficiază de tarife reduse cu minimum 75% și doar etnicii români din afara granițelor beneficiază de gratuitate.

Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum și elevii etnici români din afara granițelor țării care sunt bursieri ai statului român, beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice”, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Gratuitatea la transportul feroviar, limitată

Între timp, Ministrul Educației a anunțat că va vota propunerea prin care studenții să primească 12 călătorii gratuite pe an, între localitatea de domiciliu și orașul în care se află universitatea la care sunt înscriși. Totodată, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că sumele pentru această propunere sunt prevăzute în bugetul Ministerului.

Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă. Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu şi universitate, călătorii care să se facă, bineînţeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a anunțat Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi 24.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern din această săptămână, că studenții vor beneficia de o reducere de 50% la transportul cu trenul, oferind exemple din alte state europene.

Articolul de lege care acordă gratuitate la transportul intern feroviar, la toate categoriile de trenuri, ar urma să fie abrogat. Reamintim că studenții cu vârste de până în 26 de ani beneficiază de tarfi redus cu 50% la mijloacele de transport în comun local și la metrou, dar și la transportul intern feroviar și cel naval.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *