Skip to content
Politică

Proiect Big Brother la ANAF: Fiscul a luat la ochi Internetul românesc

rfi.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală are un proiect de tipul Big Brother. Citiți mai jos în ce fel ANAF i-a luat la ochi pe cei care activează pe Internetul românesc.

ANAF a lansat în dezbatere publică un proiect (disponibil AICI) prin care anunţă că va încheia un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti), pentru a avea acces automat, printr-o interfaţă electronică, la toate datele personale ale deţinătorilor de domenii web .ro, scrie vineri Gândul.info.

Ministrul Augustin Jianu a atras deja atenția că proiectul a fost anunţat fără a exista o consultare cu Ministerul Comunicaţiilor. Pe de altă parte, asemenea date personale fac parte din categoria celor protejate de lege, pentru dezvăluirea cărora titularul lor trebuie să îşi dea acceptul sau să fie informat cu privire la divulgarea lor. Jianu a precizat că proiectul ANAF este în acest moment suspendat, ministrul urmând să se întâlnească vineri cu președintele ANAF, Bogdan Nicolae Stan, în contextul în care guvernantul nu a văzut acest proiect şi nu şi-a dat acordul pe el.

Site-ul de știri citat amintește că un proiect de lege care viza exact exceptarea acestor date personale ale deţinătorilor de domenii .ro de la protecţia legii a fost deja depus de către fostul deputat PSD Andrei Valentin Sava, însă a fost respins recent de Senat. Atât guvernul Dacian Cioloş, cât şi cabinetul Sorin Grindeanu au transmis că nu susţin un astfel de proiect, pe motiv că încalcă o Directivă europeană.

Redacția PSnews.ro a solicitat un punct de vedere de la ANAF. Vom reveni imediat ce vom obține precizări din partea Fiscului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *