Skip to content
Politică

Proiect de lege adoptat în Parlament. Băcanu: Actul de judecată va dura mai puțin, calea spre o instanță va fi şi mai accesibilă, iar procesul va fi mai ieftin

Facebook

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Cristian Băcanu, vicepreședinte și deputat PNL, anunță că Parlamentul a adoptat proiectul său de lege care instituie o procedură simplificată de judecată pentru plângerile contravenționale vizând amenzi mai mici de 3.000 de lei iar acum se așteaptă promulgarea. Potrivit liberalului, proiectul vizează utilizarea obligatorie a unui formular de plângere contravențională (astfel încât să existe un standard al acestor acțiuni în instanță). Tot ca element de noutate, judecata se va face, de regulă, în procedură scrisă şi fără citarea părților (cu excepția situației când părțile vor solicita expres să fie prezente).

„Ieri, Parlamentul a adoptat proiectul meu de lege care instituie o procedură simplificată de judecată pentru plângerile contravenționale vizând amenzi mai mici de 3.000 de lei iar acum aşteptăm promulgarea.

Practic, proiectul vizează utilizarea obligatorie a unui formular de plângere contravențională (astfel încât să existe un standard al acestor acțiuni în instanță). Tot ca element de noutate, judecata se va face, de regulă, în procedură scrisă şi fără citarea părților (cu excepția situației când părțile vor solicita expres să fie prezente).

Actul de judecată va dura mai puțin, calea spre o instanță va fi şi mai accesibilă iar procesul, în ansamblul său, va fi mai ieftin. Unde mai pui că standardizarea deschide calea spre utilizarea inteligenței artificiale în justiție (dar mai este mult până departe). Această lege îi va ajuta pe magistrați, pe cetățeni dar şi pe funcționari şi toate acestea fără costuri (impact bugetar). Sute de mii de oameni vor vedea o diferență în fiecare an.”, scrie Cristian Băcanu pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *