Skip to content
Economie Politică

Proiect legislativ: angajații din petrochimie primesc avantaje fiscale, pe modelul IT-iștilor

wall-street.ro

Impozitul pe profit pentru companiile petrochimice ar putea fi redus de la 16 la 10% pentru sume de până la 10 milioane lei, iar salariații din industria petrochimică ar putea deveni, din punct de vedere fiscal, noii „IT-iști” ai României, prin aplicarea și în cazul lor a scutirii de impozitul de 10% pe veniturile din salarii.

Măsurile sunt prevăzute în proiect de lege elaborat de deputata USR Cristina Prună, pentru care se încearcă obținerea sprijinului majorității parlamentare, anunță Profit.ro.

În plus, ar putea fi fi scutite de impozitare și sumele primite de către salariații contribuabililor care desfășoară activități în domeniul petrochimiei de la angajatori pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interes de serviciu.â

Potrivit ultimelor date INS, în septembrie 2018, salariul mediu brut în industria chimică era de 4.724 lei pe lună, cel net – de 2.824 lei, iar efectivul total de salariați depășea 25.000 de persoane.

În România, industria petrochimică s-a bazat, în mare măsură, pe chimizarea superioară a gazelor naturale și așa s-au pus bazele, încă din anii `70, producției de metanol (etilenă, propilenă), de acetilenă, de solvenți organici, de fibre sintetice, de medicamente și de îngrășăminte. În ciuda potențialului său, România a cunoscut un regres în acest domeniu, deși, o dezvoltare durabilă a economiei și o îmbunătățire a standardului de viață nu se pot realiza fără a stimula industria petrochimică – un domeniu în care am ajuns să importăm produse chimice chiar dacă, pentru unele, materia primă este produsă în România. Această realitate se observă cel mai bine în balanța de comercială a anului 2016: am importat mărfuri și produse petrochimice în valoare de 8 miliarde de euro, în timp ce exporturile s-au situat la 2 miliarde de euro. Pentru a combate acest dezechilibru acut, sunt necesare o serie de politici fiscale care să stimuleze crearea de locuri de muncă și pentru a maximiza valoarea adăugată ridicată și influența pozitivă pe care industria petrochimică le poate avea și în alte domenii, precum construcțiile, industria auto sau industria textilă. În acest fel, industria petrochimică poate absorbi și o cotă însemnată din cantitatea de gaze naturale estimată a fi produsă din rezervele de hidrocarburi din Marea Neagră în următoarele decade sau din perimetrele onshore de mare adâncime care, la rata actuală de consum, ar fi excedente pentru piața internă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *